Nieuw adviesbericht suikerbietentelers

AgroVision komt met een nieuw adviesbericht speciaal voor suikerbietentelers. Het biedt mogelijkheden voor optimale ziekte- en onkruidbestrijding in bieten.

Het Suikerbietenbericht bestaat uit twee soorten advisering, legt Kees Vogelaar van AgroVison uit. 'In de eerste fase van het adviesbericht gaat het om onkruidbestrijding. Afhankelijk van de zaaidatum begint dat begin of half april. Het accent van dit type advisering ligt in de maanden april en mei. Begin juni schakelen we over op ziektebestrijding.'

Op dit moment geeft het bericht adviezen over bestrijding van onkruiden die veel in de bietenteelt voorkomen. De aandacht richt zich vooral op het juiste moment om de LDS-bespuiting uit te voeren. LDS (lage doseringssysteem) is standaard in de onkruidbestrijding van suikerbieten.

'Bij de onkruidbestrijding in bieten is er een sterke relatie tussen het weer en het effect van de middelen. Wij geven in het advies aan waar de meeste kansen liggen bij toepassing van LDS', zegt Vogelaar. Daarnaast geeft het systeem informatie over de specifieke kracht van de verschillende combinaties van middelen.

Voor een effectieve bestrijding is het belangrijk om het onkruid zo vroeg en klein mogelijk (kiembladstadium) te bestrijden. Als de onkruiden één of meer echte blaadjes hebben, is het vaak nodig om de dosering te verhogen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden start het adviessysteem ongeveer vanaf juni met advisering over schimmelziekten: cercospora, meeldauw, ramularia, roest en stemphylium. Die laatste komt deze jaren sterk op in de suikerbietenteelt in enkele regio's.

Zodra deze schimmelziekten in het gewas zitten, moet er worden gespoten. De schimmels verschijnen echter niet altijd op hetzelfde moment in het jaar en niet op alle percelen tegelijk. Bij de bestrijding is het belangrijk dat telers op het juiste moment spuiten.

'Het suikerbietenbericht van AgroVision is een continue informatiebron voor de telers. Zes dagen per week geven we de veranderingen weer en daar kunnen telers op inspelen. Het is een andere insteek dan de waarschuwingsdienst van het IRS. Dat systeem werkt op basis van de eerste aantastingen die zijn waargenomen', legt Vogelaar uit.

Stemphylium vraagt bij bietentelers de nodige aandacht, omdat het soms vroeg in het jaar kan toeslaan. 'In sommige jaren zien we stemphylium al in juni. Dat zijn bietentelers niet gewend van de overige schimmelziekten. Bij gunstige weersomstandigheden kan stemphylium al vroeg toeslaan', zegt Vogelaar.

Te vroeg en preventief spuiten is geld weggooien. Standaardspuiten is gevaarlijk. Bij te laat spuiten kan het verlies van suikeropbrengst wel oplopen tot 25 procent, veroorzaakt door een lager suikergehalte of een lagere wortelopbrengst.

Het adviessysteem geeft advies over het beste middel op het juiste moment. Het advies houdt rekening met allerlei praktische invloedsfactoren als infectiekansen en ziektedruk, en anticipeert op de weersverwachting.

Praktijktesten

Het model voor stemphylium van AgroVison is gebaseerd op ziektegegevens van de laatste jaren. Het is na twee jaar praktijktesten nu praktijkrijp. Samen met de IRS blijft AgroVision het model volgen en indien nodig doorontwikkelen.

Het Suikerbietenbericht is een nieuw advies in een serie adviesberichten. Behalve suikerbietenadvies zijn er adviezen voor bijvoorbeeld aardappelteelt, uienteelt, bollenteelt en diverse koolsoorten. De adviezen zijn los te gebruiken, ook zonder managementsysteem van AgroVision.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer