Slechte start weidevogels

Het mag dan het Jaar van de Kievit zijn, jonge kieviten hebben het niet gemakkelijk dit voorjaar. Door de kou van vorige week zijn veel kuikens doodgegaan.

Slechte+start+weidevogels
© Vidiphoto

'We kunnen nog geen concreet beeld geven, maar vrezen dat veel van de eerste legsels het niet hebben gehaald', zegt beleidsmedewerker Marco Hoekstra van de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten (BFVW).

De kuikens die in het koude weer uit hun nest zijn gekropen, zochten en vonden warmte onder de vleugels van de ouderdieren. Hierdoor konden ze minder gemakkelijk eten zoeken en dat maakte hen kwetsbaar, zowel voor ondervoeding en onderkoeling als voor predatoren.

'We hebben diverse foto's binnengekregen van dode kuikens in een nest', vertelt Hoekstra. Het is nog afwachten of de kieviten nog aan een nieuw legsel beginnen. Het late voorjaar speelt de weidevogelbescherming toch al parten. Vanwege de kou hebben de nazorgers weinig gelegenheid gehad om de nesten te zoeken.

'We zijn zo weinig mogelijk het veld in geweest, om te voorkomen dat de oudervogels zouden opvliegen waardoor de jongen niet meer beschermd waren', legt Hoekstra uit.
'Daardoor zijn nog lang niet alle nesten in beeld, terwijl het gras wel doorgroeit en het maaien hier en daar al van start is gegaan. Ik ben bang dat het geen goed weidevogeljaar wordt.'

Overleving

Het Jaar van de Kievit, uitgeroepen door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland, richt zich juist op de overleving van de jonge kievit in de eerste weken. Er zijn sterke aanwijzingen dat de afname van de kievit voor een deel wordt veroorzaakt doordat te weinig jonge kieviten hun eerste weken overleven. Daarom doen Sovon en Vogelbescherming Nederland onderzoek naar de overleving van kuikens.

De kennis die ze daarmee opdoen, kunnen agrarische collectieven weer gebruiken in hun pakketten voor agrarisch natuurbeheer.

Eén van de maatregelen waarvan het effect wordt onderzocht, is het uitstellen van bewerkingen op maisland tot 15 mei en het realiseren van een braakstrook van minimaal 0,1 hectare.

In Brabant zijn hier al goede resultaten mee behaald en ook in Friesland start dit jaar een pilot om de overlevingskansen van kuikens op maispercelen te verhogen. De provincie Fryslân heeft hiervoor 20.000 euro beschikbaar gesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer