NFO%3A+appels+en+peren+zijn+veilig
Nieuws
© Nieuwe Oogst

NFO: appels en peren zijn veilig

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) zet vraagtekens bij het rapport waarin milieuorganisatie Greenpeace concludeert dat de fruitteelt veel bijdraagt aan milieuvervuiling.

In een eerste reactie op het rapport stelt de NFO dat Nederlandse appels en peren veilig zijn voor de consument. Op het fruit zijn geen overschrijdingen van residunormen aangetroffen.

Afgelopen zomer heeft Greenpeace zeventien bodem- en watermonsters genomen bij appel- en perenboomgaarden in het midden van het land. Ook zijn bij vijf verschillende supermarktketen in totaal dertien monsters verzameld van in Nederland geteelde appels.

Niet-toegelaten pesticiden

In totaal vond Greenpeace in de monsters 197 residuen van 54 verschillende bestrijdingsmiddelen. Verder bevat volgens Greenpeace ruim 70 procent van de bodem- en watermonsters pesticiden die niet zijn toegelaten in de fruitteelt.

De resultaten van het onderzoek staan in het rapport 'Het appelgif valt ver van de boom'. De milieuorganisatie roept in het rapport supermarkten op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Vraagtekens

De NFO zet vraagtekens bij de conclusies in het rapport. Enkele stoffen die volgens Greenpeace verboden zijn, hebben volgens de fruitteeltorganisatie wel een reguliere toelating.

Verder kan het zijn dat bepaalde niet-toegelaten stoffen een nawerking hebben uit het verleden, stelt de NFO. Van de gevonden stoffen die geen toelating hebben in fruit, maar wel in andere sectoren, zijn de meeste niet effectief op appels en peren. Deze middelen kunnen toegepast zijn in aangrenzende percelen.

Verduurzaming sector

De NFO deelt overigens de aanbevelingen van Greenpeace om de verduurzaming van de sector met kracht voort te zetten. Ook pleit de organisatie ervoor om de omschakeling naar groene middelen te stimuleren.

In de ontwikkeling naar een groenere teelt kan de fruitsector samen optrekken met Greenpeace. De NFO gaat hierover graag het gesprek aan.

Weer

 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer