Transparantie bij fosfaatloket

Een transparante notering van fosfaatrechten op basis van gerealiseerde prijzen. Dat is het doel van de initiatiefnemers achter de website fosfaatloket.nl. De site komt binnenkort online en brengt vanaf januari dagelijks een notering.

Transparantie+bij+fosfaatloket
© LTO Noord

Het initiatief van Agrivesta, Arvalis, WLTM en ZLTO is vergelijkbaar met het melkloket van LTO Makelaars, wat destijds een notering voor melkquotum gaf. Een succes, het melkloket was één van de grootste partijen in de handel van melkquotum in Nederland.

Volgens adviseur Roy van Laarhoven van ZLTO, mede-initiatiefnemer van het fosfaatloket, wil dit loket kopers en verkopers inzicht geven in de prijs van fosfaatrechten zonder gerichte manipulatie om partijen aan te zetten tot koop of verkoop.

Geen marge

‘We pakken geen marge tussen koop en verkoop. De prijs die een koper betaalt, gaat direct naar de verkoper. Daarmee is de verkoopprijs ook de aankoopprijs. Zo komt een transparante prijs tot stand.’

Voor de bemiddeling door de partijen geldt een bepaalde vergoeding. Van Laarhoven: ‘Bij andere partijen zit die vergoeding in verschil van prijs tussen de aan- en verkoop door die partijen. Dat maakt het lastig om de daadwerkelijke prijs in beeld te krijgen.’

‘Door onze landelijke dekking en groot aantal transacties willen we iedereen een leidraad geven voor de daadwerkelijke prijs. Het is vervolgens aan partijen zelf die via ons verkopen of kopen om de uiteindelijke prijs vast te stellen’, vult Van Laarhoven aan.

Speculatie

Van Laarhoven merkt dat er al volop wordt gespeculeerd over de prijs in fosfaatrechten. Zelf gaat hij hier zijn vingers niet aan branden.

‘Het is nog niet duidelijk onder welke voorwaarden kan worden gehandeld’, motiveert de ZLTO-adviseur. ‘Toch hoor je al hoge prijzen rondzingen. Het is nog niet eens duidelijk tot welke prijs ondernemers voor fosfaatrechten gaan betalen. Niemand weet dus ook of die prijzen reëel zijn. Er is immers nog niets verhandeld.’

De website fosfaatloket.nl is over enkele weken al wel in de lucht. Ruimschoots voordat op 1 januari de handel daadwerkelijk start. Van Laarhoven. ‘Potentiële kopers en verkopers kunnen vooraf vrijblijvend hun gegevens op de website achterlaten, zodat we op tijd vraag en aanbod in beeld hebben en we een goede start maken.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer