Slot van intensieve veehouderij Groningen

Provincie Groningen geeft de intensieve veehouders in gele en groene gebieden toch beperkte ruimte om uit te breiden of nieuw te bouwen.

Bovendien gaat ze met LTO Noord Groningen onderzoek doen naar verduurzaming van de intensieve veehouderij. Dat blijkt uit de omgevingsvisie die Gedeputeerde Staten onlangs vaststelden.

De provincie wilde in de ontwerp-omgevingsvisie aanvankelijk de kleine negentig intensieve veehouderijbedrijven op slot zetten.

Motie

Na verweer van LTO Noord Groningen dat onderbouwing hiervoor ontbrak en een motie van Provinciale Staten voor verduurzaming van de sector, handhaaft de provincie het ruimtelijke ordeningsbeleid voor intensieve veehouders tot 1 januari 2019.

Boeren kunnen tot deze tijd onder voorwaarden nog uitbreiden tot een staloppervlakte van respectievelijk maximaal 5.000 en 7.500 vierkante meter.

Stappenplan

Bovendien ontwikkelt de provincie samen met LTO Noord Groningen een stappenplan voor de verduurzaming van de veehouderij.

Onderzocht wordt welke duurzaamheidconcepten , zoals Beter Leven en de Kip van Morgen eventueel een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van de sector

Biologisch

Daarnaast kijken de partijen naar een financiële regeling om intensieve veehouders over te laten stappen naar biologisch.

Volgens Taeke Wahle van LTO Noord Groningen is het vooral zaak om te onderzoeken of voor het laatste wel voldoende markt is. 'We moeten ervoor waken dat het provinciale beleid de markt gaat verstoren.'

Witte gebieden

Wanneer blijkt dat duurzaamheidscomponenten als Beter Leven haalbaar zijn, moet de kaart met witte, gele en groene gebieden van tafel, vindt Wahle.

'De ruim tweehonderd intensieve veehouders in de witte gebieden zitten nu op slot. Zij moeten dan ook mee kunnen doen aan de verduurzaming van de sector.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer