Koning van het weiland

Vorig jaar is de grutto uitgeroepen tot onze nationale vogel. Friesland gooide er nog een schepje bovenop door hem te kronen tot 'kening fan 'e greide'.

Koning+van+het+weiland
© NO

In het bijbehorende studieproject is een aantal grutto's gevangen en voorzien van een zendertje. Zo wordt de populatie gevolgd bij haar jaarlijkse trektocht. Een van die grutto's kreeg daarbij de toepasselijke naam Amalia.

Grutto's overwinteren aan de kust van West-Afrika. Eind februari waren ze al weer halverwege hun broedplaats in het zuiden van Spanje en op 13 maart kwam Amalia terug in de Friese weilanden rond Britswert.

Feestjes

In het plaatselijke dorpshuis werd dit op een feestelijke wijze gevierd: met voordracht van verhalen en poëzie en uiteraard met een borrel. Ook elders in het land werden 'welkom-gruttofeestjes' georganiseerd. Al deze initiatieven zijn bedoeld om het gedrag van de vogels beter in beeld te krijgen en vooral het voortbestaan te stimuleren.

Hierbij past eveneens het aantreden van Astrid Manhoudt. Zij wordt volgende maand in Leeuwarden aangesteld als nieuwe lector weidevogels bij de agrarische hogeschool Van Hall Larenstein.

Kievitseieren

Eizoekers werden dit jaar echter opnieuw de vreugde van het rapen van kievitseieren ontzegd. De Friese commissaris van de Koning John Jorritsma moest op 14 maart in allerijl zijn laarzen aantrekken om met zijn gevolg in de maisstoppel het eerste kievitsei in de provincie te kunnen bewonderen.

Weidevogels zijn verbonden met de inrichting van het landschap. Met behulp van een groot aantal vrijwilligers, de nazorgers, worden veel nesten in de weilanden gelokaliseerd, zodat ze bij de landbewerking kunnen worden gespaard.

Plasdraspercelen

Sommige veehouders stimuleren de komst van weidevogels extra: in lagere gedeelten van percelen maken ze een plasdrassituatie door er in het broedseizoen water op te pompen. Ook de bemesting met vaste stalmest levert voor de vogels een voedselrijkere omgeving op.

Maar het is erg frustrerend als in dezelfde werkgang grote groepen meeuwen en kraaien de trekker volgen en toevallig aanwezige nesten leeghalen. Tegen zo'n enorm overwicht van meeuwen en kraaien zijn de felste kieviten en scholeksters niet opgewassen. Ook een passerende vos kan in een nacht alle aanwezige eieren en jonge kuikens wegroven.

Toch kijk je als veehouder met voldoening naar de gezellige drukte van de broedparen kieviten, scholeksters, grutto's en tureluurs. Eerst voor de bescherming van hun eieren en later de jonge kuikens. Ze fleuren het weiland van het vroege voorjaar tot bijna halverwege juli op koninklijke wijze op.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer