Alternatief+stallenplan+Reusel%2DDe+Mierden
Nieuws
© Jos van den Brink

Alternatief stallenplan Reusel-De Mierden

ZLTO Reusel-De Mierden voert intensief gesprekken met politieke partijen over een alternatief voor het plan van de gemeente die geen vierkante meter dierverblijf meer wil toestaan. De politici lijken wel te voelen voor het alternatief.

Het college van burgemeester en wethouders kondigde vorige maand het plan aan om rust te creëren voor een ‘open discussie over op welke manier we met elkaar samenleven’.

Dinsdag boog de commissie ruimte van de gemeente zich over de kwestie. Daaraan voorafgaand voerde het afdelingsbestuur gesprekken met alle politieke partijen over het alternatief dat de ZLTO-afdeling had aangereikt.

Uitzonderingen

Volgens het afdelingsbestuur leidt het plan van de gemeente niet tot een versnelde afname van de overlast, want de knelpunten blijven voortbestaan. Het draagt ook niet bij aan de motivatie van dierhouders om hun bedrijfsvoering te vernieuwen.

Kort gezegd komt het alternatief van het afdelingsbestuur neer op het volgende: er komt geen meter steen meer bij voor kippen en varkensstallen, maar daarop zijn vier uitzonderingen.
De eerste twee uitzonderingen zijn dat nieuwbouw wel is toegestaan, als dierenwelzijn of innovatie daarmee gediend zijn. Ten behoeve van innovatie moet het aantal dieren in de gemeente kunnen groeien, vindt het bestuur.

De derde uitzondering is dat uitbreiden op een goede locatie moet mogen, als er elders in de gemeente vierkante meters aan varkens- of kippenstallen verdwijnen. De vierde uitzondering is het met prioriteit aanpakken van de specifieke knelpunten.

Perspectief

Zo’n aanpak sluit volgens het afdelingsbestuur beter aan bij de wensen vanuit de gemeenschap en biedt bovendien veehouders meer perspectief.

Tegelijk moeten veehouders zich realiseren dat ze een verantwoordelijkheid hebben richting andere ondernemers en burgers, stelt het afdelingsbestuur. Het schrijft in het plan graag te willen samenwerken met het college, de gemeenteraad en maatschappelijke organisaties, bij het uitwerken van de plannen en bij het toetsen daarvan op haalbaarheid; zowel praktisch, juridisch als economisch.

Gematigd positief

Voorzitter Niek van den Borne van ZLTO Reusel-De Mierden is na de commissievergadering van dinsdag gematigd positief over het draagvlak van het plan. Hij blijft met zijn bestuur op het vinkentouw zitten om gelijk weer politici aan te spreken als ‘signalen’ daar aanleiding toe geven.

Dinsdag 19 april neemt de gemeenteraad een besluit.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer