Steun Drentse boer voor bescherming kievit

Het Drents Collectief gaat boeren dit voorjaar financieel steunen om de teruggang van de kievitpopulatie te stoppen. Onder andere ANV Drenthe en Landschapsbeheer Drenthe hebben hiervoor subsidie gegeven.

De beheermaatregel valt buiten de beheerpakketten en van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb), geeft Bert Wiekema van het collectief aan. Hoeveel subsidie het collectief heeft gekregen, wil hij niet kwijt.

Een van de voorwaarden om deel te nemen aan de maatregel is dat er minimaal drie kievitsnesten op een hectare (mais)land moeten liggen.

Akkerland

De agrarische ondernemers kunnen 300 euro krijgen per hectare door stroken akkerland later te bewerken. Voor een braakstrook tijdens het broedseizoen krijgen ze 1.100 euro per hectare.

Een braakliggende strook moet minimaal 6 meter zijn en in ieder geval blijven liggen tot 1 augustus.

Loonwerkers

Naast de stimuleringsmaatregel schrijft het Drents Collectief alle bij Cumela aangesloten loonwerkbedrijven aan om ook loonwerkers bewust te maken van het broedseizoen. Volgens Wiekema heeft het collectief hierin een opvoedende taak.

'In de haast staan mensen vaak niet bij weidevogelbescherming stil. Onze vijfhonderd vrijwilligers gaan de loonwerkers en boeren aan de hand meenemen. Maar weinig mensen weten dat de eieren ook uitkomen als je even van de trekker stapt en het nest verlegt. Dat is een kleine moeite.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer