'Ik zet me in om vaart te houden in de modernisering van LTO'

Een boerenvoorman die de belangen gaat behartigen van vissers. Die niet alledaagse overstap maakt Albert Jan Maat. Enkele weken geleden kondigde hij aan komend najaar te willen stoppen als voorzitter van LTO Nederland. Deze week werd bekend dat hij een organisatie van kust- en binnenvissers gaat leiden.

Woensdag is Albert Jan Maat gekozen tot voorzitter van NetVISwerk. De vorig jaar opgerichte belangenorganisatie voor de Nederlandse binnenvisserij en kleinschalige kustvisserij hield in Putten haar eerste algemene ledenvergadering.

Maat neemt het roer over van kwartiermaker en interim-voorzitter Jon Visser uit Lemmer, met brede steun van de leden. Hij karakteriseert zijn nieuwe functie in de visserijsector als een tamelijk logische overstap. 'Ik hoop zo ook na mijn LTO-periode nog een bijdrage te kunnen leveren aan de economische versterking van het platteland.'

Komend najaar vertrekt u als voorzitter van LTO Nederland. Dat duurt nog een half jaar. Gaat u de komende tijd langzaam terugschakelen?

'Nee, geen sprake van. Dit groeiseizoen draai ik nog volledig mee bij LTO. Een afbouw van werkzaamheden is absoluut niet aan de orde. Dat kan ook niet, want er ligt nog veel werk te wachten.

'Denk alleen maar aan de modernisering van de LTO-organisatie die de komende tijd uitgewerkt moet worden. De vakgroepbestuurders hebben ons nadrukkelijk gevraagd om daar de vaart in te houden. Daar ga ik me met alle energie voor inzetten.'

Het voorzitterschap van NetVISwerk doet u de komende tijd naast het LTO-voorzitterschap?

'Inderdaad, ik ga nu al van start. Dat kan omdat het voorzitterschap van LTO Nederland geen fulltime functie is. En dat is het voorzitterschap van NetVISwerk ook niet. Bovendien, ik ben als LTO-voorzitter ook twee jaar tegelijkertijd voorzitter geweest van onze Europese koepelorganisatie Copa. Ik ben wel gewend om stevig aan de schop te staan.'

NetVISwerk knoopt nu een band aan met LTO.

'NetVISwerk heeft een contract afgesloten met LTO voor beleidsmatige ondersteuning en financiële dienstverlening.

'Het toont aan dat onze organisatie buiten de directe agrarische kring wordt gezien als een aantrekkelijke partner als het gaat om het opkomen voor de belangen van het platteland. De manier waarop LTO werkt en wordt bestuurd spreekt anderen aan, zien we hieruit.

'Voor alle duidelijkheid: bestuurlijk staat NetVISwerk helemaal los van de LTO-organisaties. Maar ik vind het mooi dat deze nieuwe organisatie heeft gekozen voor een stevige link met LTO.'

Heeft u ervaring met de visserijsector?

'Ik heb altijd wel contacten gehad in de visserijwereld. In mijn acht jaar als Europarlementariër was ik lid van de Visserijcommissie van het Europees Parlement. In die periode heb ik een verslag ingediend over een visserijovereenkomst tussen de Europese Unie en Gabon en één over de beheersing van schol- en tongbestanden in de Noordzee.

'Verder heb ik me sterk gemaakt voor het herstel van de palingstand in Europese binnenwateren, onder meer door het indienen van een ontwerpresolutie. Het leidde tot een Europees actieplan dat in de verschillende lidstaten is uitgerold.

'In mijn nieuwe functie krijg ik zeker weer te maken met een goed en duurzaam beheer van de visstand.'

Kunt u wat vertellen over de visserijorganisatie?

'Het is een organisatie in opbouw. Na de oprichtingsvergadering in mei vorig jaar heeft een interim-bestuur de kar getrokken. Deze week is een definitief bestuur gekozen. Inmiddels zijn er een paar honderd leden uit de kleine kustvisserij en de binnenvisserij. Dagelijks melden zich nog nieuwe leden aan en onlangs hebben ook de Belgische kustvissers besloten zich bij NetVISwerk te voegen.

'NetVISwerk bevindt zich nog in de pioniersfase, maar duidelijk is al wel dat de organisatie nadrukkelijk afspraken gaat maken met natuurorganisaties. Het voornemen is het ambachtelijk vissen duidelijk in de markt te zetten.

'Verder is er het idee om nauw samen te werken met onderzoeksinstituut Imares van Wageningen UR. En NetVISwerkzal zal zich ook met nadruk in Brussel manifesteren, onder meer via de Europese koepelorganisatie Low Impact Fishers of Europe (LIFE).'

Ziet u overeenkomsten tussen een agrarische belangenorganisatie en een visserijorganisatie?

'Beide beroepsgroepen zijn belangrijk voor het platteland. Ze doen er goed aan niet al te bescheiden te zijn over de functie van het Nederlandse platteland en over hun eigen rol daarin. Hoe je het wendt of keert, het platteland produceert voedsel, van groente tot vis, en grondstoffen.

'Maar het is ook bij uitstek recreatiegebied en leverancier van duurzame energie. Bovendien hebben we qua diversiteit en burgerschap veel te bieden aan de samenleving. Het wordt tijd dat het platteland zich met meer zelfvertrouwen in de samenleving positioneert.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer