Goed zaaizaad helpt kleine boer

De zaadbedrijven East-West Seed, Syngenta en Bayer zetten zich het meest in om kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden toegang te bieden tot goed zaaizaad voor de teelt van groenten.

Dat blijkt uit de Access to Seeds Index 2016, die onlangs voor de eerste keer is verschenen. De index is een lijst van bedrijven die elke twee jaar moet gaan uitkomen. De lijst werd dinsdag in Den Haag gepresenteerd.
'Boeren in ontwikkelingslanden hebben behoefte aan goed zaaizaad. Nu is nog maar 2,4 procent van het zaad gecertificeerd. Zaadbedrijven moeten de uitdaging aangaan om dit percentage te verhogen', zegt Agriterra-directeur Kees Blokland.
'Een goede economie in een ontwikkelingsland bouw je op met landbouw', zegt Ido Verhagen, directeur van de Access to Seeds Foundation. 'Goed zaaizaad is een essentieel element. In vergelijking met eigen zaaizaad zorgt gecertificeerd zaaizaad voor een tot vijf keer hogere opbrengst.'
De Access to Seeds Foundation heeft de index opgesteld en daarbij gekeken naar zo'n zeventig punten. 'Bedrijven zijn met elkaar vergeleken. Ze kunnen daardoor van elkaar leren', zegt Verhagen. 'Wie onderaan de lijst staat, is overigens geen bad boy.'

Drie lijsten

De index bestaat feitelijk uit drie lijsten: een lijst van mondiale spelers in akkerbouwzaden, een mondiale lijst van groentezaadbedrijven en een lijst van regionale bedrijven in Oost-Afrika. Vooral de groentezaadbedrijven kunnen een grote spelen bij de voedselvoorziening.
Bij de mondiale groentezaad-bedrijven staat East-West Seed op de eerste plek, gevolgd door Syngenta en Bayer. Bij de akkerbouwzaden staat DuPont Pioneer op de eerste plek. Daarna volgen opnieuw Syngenta en Bayer.
Bij de index gaat het om verschillende aspecten. Bijvoorbeeld of het veredelingsprogramma gericht is op kleine boeren in ontwikkelingslanden, of het zaaizaad betaalbaar is en hoe de distributie werkt.
Verhagen: 'Als het gaat om de verdeling van groente- en akkerbouwgewassen, blijken Nederlandse zaadbedrijven leidend te zijn. De komst van nieuwe rassen in de regio is vaak afhankelijk van mondiale spelers.'
East-West Seed is een Thais bedrijf, maar heeft een Nederlands management en geschiedenis.Bayer, Syngenta, Limagrain en Monsanto zijn multinationals die ook in Nederland zijn gevestigd. Ze hebben vaak Nederlandse bedrijven overgenomen.
Bij de regionale bedrijven in Oost-Afrika staat East-West Seed op de eerste plaats. Veel Nederlandse zaadbedrijven hebben een betrokkenheid in de regionale lijst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer