'Niet alleen roepen naar de boer'

Natuurorganisaties moeten niet roepen dat alleen de boer moet veranderen. De partijen moeten elkaar juist meer opzoeken. Dat vindt Kirsten Haanraads, adviseur public affairs bij vereniging Natuurmonumenten. Haanraads reageert op drie stellingen.


De kloof tussen Natuurmonumenten en boeren is nog te groot. Partijen hebben verschillende belangen.

'We zijn verschillend. Maar dat sluit samenwerking niet uit. Natuur zit niet op een eilandje, en landbouw ook niet.
'We moeten elkaar opzoeken om te zorgen voor een goede leefomgeving. Dat gebeurt steeds meer, boeren zijn zich steeds meer bewust van het groen in hun omgeving.
'Onze lokale beheerders hebben volop contact met boeren. Natuurmonumenten participeert sinds kort in de nieuwe hbo-opleiding Natuurlijk graslandbeheer en ondernemen. Deze opleiding ontwikkelen we samen met Staatsbosbeheer, stichting Van Groene Waarde, CAH Dronten en HAS Den Bosch.
'Het is een voorbeeld van hoe we de samenwerking meer vorm willen geven.'

Natuurmonumenten moet zich flexibeler opstellen in de samenwerking.

'Starre, in formats gegoten samenwerkingen werken niet in de praktijk, daarvan ben ik overtuigd. Het gaat altijd om maatwerk.
'Waar de boer vaak gaat voor optimale productie en wij voor behoud van de natuur, moeten we op zoek naar de win-winsituatie voor beide partijen Dat is niet zo eenvoudig.
'Natuurorgansaties moeten stoppen met roepen dat alleen boeren moeten veranderen. We moeten het samen oppakken.'

Het ontbreekt boeren aan lef om biologisch te gaan produceren.

'De biologische vraag is groter dan het aanbod, dat bleek deze week naar aanleiding van CBS-cijfers. Een omschakelperiode van twee jaar is ook niet niets.
'Wij vinden het voorop stellen van kwalitatief goede producten belangrijker dan de titel biologisch. Kwalitatieve productie houdt voor Natuurmomenten in ondernemen in evenwicht met de leefomgeving, kringlopen sluiten, koeien in de wei, oog hebben voor natuurbeheer, waterberging en energie.
'We onderzoeken in het Vechtplassengebied met boeren hoe we een verdienmodel kunnen creëren voor natuurgerichte agrarische productie. We staan aan het begin van deze transitie.
'Ik vertrouw erop dat de sector deze handschoen met andere partijen oppakt. Dat heeft ze ook gedaan toen er behoefte was aan voedselzekerheid. Het zijn op en top ondernemers die nu ook weer voldoende antwoord vinden op de veranderende vraag in de maatschappij.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer