Monovergisting kan economisch uit

Mest vergisten naar biogas is onder bepaalde voorwaarden economisch interessant voor boeren. Dat wijst een berekening in Zoeterwoude, als onderdeel van het initiatief Groene Cirkels, uit.

Monovergisting+kan+economisch+uit
© Dairy campus


In het initiatief Groene Cirkels hebben Wageningen UR, bierbrouwer Heineken en de provincie Zuid-Holland de handen ineen geslagen om te komen tot een klimaatneutrale bierbrouwerij in Zoeterwoude met behulp van biogas.

Onderzoeker Edo Gies van Alterra Wageningen UR: 'Heineken gebruikt nu nog aardgas voor het brouwproces, maar zou ook biogas uit de omgeving toe willen passen. We hebben daarom gekeken of monovergisting interessant kan zijn. Dit blijkt inderdaad zo te zijn'.

Investeringskosten

In Zoeterwoude kan Heineken partieel gezuiverd biogas afnemen van een melkveehouderijbedrijf in de directe omgeving. Gies: 'Dat zou de boer veel kosten kunnen besparen, omdat hij dan het ruwe biogas niet zelf hoeft op te werken naar aardgaskwaliteit'.

Monovergisting wordt voor boeren nog interessanter als de investeringskosten voor de vergistingsinstallatie omlaag gaan. Volgens Gies neemt het ministerie van Economische Zaken (EZ) daar nu initiatief in: 'Zonder subsidie is monovergisting sowieso nog niet rendabel'.

Gies en zijn collega's onderzoeken verder of de energieopbrengst verhoogd kan worden door maximaal 5 procent moutstof aan de dierlijke mest in de vergister toe te voegen.

Mineralenkringloop sluiten

Vergisting levert niet alleen een bijdrage aan de verduurzaming van de energieproductie, maar past ook in de ambitie om de mineralenkringloop te sluiten, stelt Gies. 'Digestaat, de mest die na vergisting overblijft, heeft een vergelijkbare mineralensamenstelling als niet-vergiste mest'.

'Het heeft ook dezelfde landbouwkundige werking. Voordeel van digestaat uit een monovergister is daarbij dat de hoeveelheid dierlijke mest niet wordt vergroot. Bij covergisten wordt het hele vergiste product als dierlijke mest gezien, inclusief de digestaat die van coproducten afkomstig is.'

Innovatieregeling

Gies denkt dat ook op andere plekken in Nederland monovergisting uit kan. 'Zeker als je een wat groter melkveehouderijbedrijf hebt, met meer dan tweehonderd koeien, kan monovergisten aantrekkelijk zijn.'

'Voorwaarde is wel dat de aangekondigde innovatieregeling van minister Kamp er komt. Zonder een steuntje in de rug van EZ is het rendement nog niet positief, zeker omdat een monovergistingsinstallatie al snel 7 á 8 ton kost.'

'Wat ook meehelpt is een afnemer als Heineken in de directe omgeving, waardoor boeren verzekerd zijn van structurele afzet van ruw biogas. De belangstelling van boeren en potentiële afnemers groeit in ieder geval', signaleert Gies. 'Wij helpen graag om partijen aan elkaar te koppelen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer