Kansen voor biologisch in Groningen

Zo'n vijftien tot twintig boeren hebben zich al bij provincie Groningen gemeld met interesse voor biologisch boeren. Dat laat gedeputeerde Henk Staghouwer weten. Ook adviseur biologische landbouw Christoffel den Herder merkt dat er bovengemiddeld veel animo is vanuit Groningen voor biologisch. 'Er liggen veel kansen.'

Provincie Groningen wil biologische landbouw stimuleren. Het aandeel biologische landbouwbedrijven ten opzichte van het totaal aantal landbouwbedrijven in provincie Groningen neemt sinds 2012 iets af, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met name het aandeel akkerbouw.
In 2014 was van de ruim 84.000 hectare akkerbouwareaal 500 hectare biologisch. Het landelijk percentage biologisch akkerbouwareaal was meer dan drie keer zo hoog als het Groningse percentage.
Het percentage Gronings areaal grasland en groenvoedergewassen biologisch lag met 4,9 procent boven het gemiddelde landelijke percentage van 3 procent.
Volgens Christoffel den Herder van adviesbureau Delphy, het eerdere DLV Plant-GreenQ, liggen er grote kansen voor akkerbouwers in het Oldambt om over te schakelen naar biologische granen. 'Dat kan een heel serieus alternatief zijn voor gangbare akkerbouw. Zeker nu dat areaal biologische granen in Flevoland heel erg afneemt vanwege de concurrentie met grasklaver.'
Op de lichtere klei is ruimte voor conserventeelt, maar ook voor pootgoed, peen en uien.

Draagbaar

Grootste angst voor veel agrarische ondernemers om over te schakelen is de lagere opbrengstprijs ten opzichte van gangbaar, zeker in de omschakelperiode. De opbrengst van biologisch is zo'n 15 tot 20 procent lager, zegt Den Herder. 'Maar als je van gewas naar gewas overschakelt en perceel per perceel bewerkt, is het heel draagbaar.'
Ook in de onkruidbescherming komen meer alternatieven om het handwerk te beperken. Net als als de slagen die gemaakt worden in het ontwikkelingen van resistente rassen, stelt de adviseur. 'Door meeldauwresistente uien is de opbrengst 10 tot 15 ton hoger.'
Den Herder verwacht een structureel hogere opbrengst binnenkort ook voor aardappelen. En wat tarwe betreft is het perspectief ook gunstig, schetst hij. 'Het saldo van biologische zomertarwe is nagenoeg gelijk aan gangbare wintertarwe.'
Biologisch melkveehouder Cees Sikkinga heeft bedenkingen bij het stimuleringsbeleid van de provincie Groningen. 'Het scoort politiek natuurlijk prachtig. Maar laat het over aan de sector en de markt. Door dit soort ingrepen kan de markt verstoord raken.'
Volgens Den Herder hoeven bestaande biologische boeren hiervoor niet bang te zijn. 'Ik hoor ook tegengestelde geluiden. Wanneer boeren niet aan de biologische vraag kunnen voldoen, haken marktpartijen af.'
Sikkinga schakelde 5,5 jaar geleden over naar biologisch. Hij melkt in maatschap met zijn vrouw tweehonderd koeien en heeft 145 hectare land. 'Ik was toe aan iets nieuws', benadrukt hij de overstap.Hij deed mee aan het kringloopproject Koeien en kansen, waardoor hij de kunstmestgift al teruggebracht had. 'We stonden voor de keuze: gaan we opschalen of overschakelen? Onze grond, zware zeeklei met een hoog organischestofgehalte, is uitermate geschikt voor biologische landbouw.'
Tijdens de tweejarige omschakelperiode was er 'eigenlijk niks' wat Sikkinga tegenviel. 'Je hoort weleens verhalen dat de productie wegvalt. Maar dat was bij ons niet het geval. Van tevoren hebben we ervoor gezorgd dat de grasmat er mooi bij lag. Biologisch boeren is heel relaxt. Het komt zoals het komt. Dat in het voorjaar het gras paars en geel ziet is even wennen. Maar het vertrouwen groeit dat het goed komt.'
Wat Sikkinga bovendien merkt is dat de beeldvorming van burgers over zijn bedrijf heel anders is nu hij biologisch boert. 'Als bedrijf met tweehonderd koeien word je als groot gezien. Het heeft mij verbaasd dat dat beeld verandert als je biologisch wordt. Dan is groot ineens wel goed. Op dat andere gevoel van de burger moeten we heel zuinig zijn.'
Sikkinga waarschuwt ervoor om er nu in te springen vanwege de hogere melkprijs. 'Dat zou dom zijn. Momenteel is het verschil 20 cent, maar een paar jaar geleden was dat nog 3 tot 4 cent. De biologische melkprijs is niet hoog. De melkprijs voor gangbaar is slecht.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer