'Op tijd bieten zaaien, maar niet te vroeg'

Het IRS adviseert bietentelers om hun suikerbieten te zaaien als de grond bekwaam is, maar daarbij wel de meerdaagse weersvoorspelling goed in de gaten te houden.

De eerste bietenpercelen in Nederland zijn vanaf afgelopen zaterdag ingezaaid.

In het advies wijst het IRS erop dat op tijd zaaien van belang is voor de uiteindelijke opbrengsten. Uit groeimodellen blijkt dat in maart twee weken eerder zaaien een gemiddelde meeropbrengst oplevert van 3 ton bieten per hectare.

Grond opgedroogd

Voor inzaai moet de grond voldoende zijn opgedroogd. De zaaiwerkzaamheden mogen niet leiden tot verdichting of versmering, stelt het IRS.

Bietentelers kunnen beter wachten met zaaien als de maximumtemperatuur de eerstvolgende dagen niet boven 12 graden Celsius uitkomt of als zware neerslag wordt voorspeld. Dit voorkomt een slechte opkomst en een verhoogde kans op schieters.

Koud voorjaar

Uit gegevens van Suiker Unie blijkt dat vorig jaar met name klachten over schieters zich voordeden bij de rassen Annelaura KWS, BTS 110, BTS 605, Curtis en Hendrika KWS. Reden voor de schietervorming was vooral het koude voorjaar van 2015.

Niet te diep zaaien zorgt in de regel voor een vlotte opkomst en minder schietervorming. Kans op nachtvorst is volgens het IRS geen reden om later te zaaien. Dat risico is in april nagenoeg gelijk aan dat van half maart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer