Wisseltrofee+voor+mooiste+bewaarui
Nieuws
© Robbert Boon

Wisseltrofee voor mooiste bewaarui

Uienteler Jack Quaak is de winnaar geworden van de kwaliteitsbeoordeling voor bewaaruien door studieclub West-Zeeuws-Vlaanderen.

De uienstudieclub in Zeeuws-Vlaanderen hield deze week een kwaliteitsbeoordeling van uienmonsters die zijn aangeleverd door de eigen leden.

Bij firma Goud in Biervliet waren daarvoor zestien monsterkisten onder nummer uitgestald, waarvan een kist met rode uien. De leden van de studieclub zelf waardeerden de uien door een cijferlijst in te vullen.

Unaniem

De kist met uien van het nieuwe fusariumtolerante ras Hysky van Quaak werd unaniem gekozen als mooiste monster, meldt Izaak Haartsen, voorzitter van de studieclub.

'In alle categorieën scoorde deze partij het hoogst. Overigens vonden wij dat de gemiddelde kwaliteit van alle monsters nog heel behoorlijk is.'

Jaarlijks evenement

De uien bestemd voor de kwaliteitsbeoordeling zijn na de oogst verzameld en bij firma Goud centraal bewaard. Haartsen vertelt dat de beoordeling een jaarlijks terugkerend evenement gaat worden.

'We hebben daarom ook een wisseltrofee beschikbaar gesteld en uitgereikt, die mag Jack Quaak volgend jaar verdedigen.'

Fanatieke uientelers

De uienstudieclub in het westelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen bestaat volgens Haartsen uit een groep van zo'n zestig fanatieke uientelers. De club houdt jaarrond informatiebijeenkomsten.

'We zitten hier in een uitstekend teeltgebied. De uienteelt is constant in beweging en daarom is er veel behoefte aan kennisuitwisseling. Als studieclub voorzien wij daarin.'

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer