'Plus halen met landschapszuivel is doorbikkelen'

Ontwerper Sietske Klooster ontwikkelt samen met vijf melkveehouders rond Amsterdam, collega-ontwerpers en zuivelverwerkers, een nieuwe zuivelcoöperatie: Ommelandschapszuivel Amsterdam. Ook in Noord-Brabant heeft ze hiervoor plannen.

%27Plus+halen+met+landschapszuivel+is+doorbikkelen%27
© Archief

Wat is de aanleiding voor het project?

'Nederland heeft een rijke melkcultuur. Tegelijkertijd staat het product voor een ontzettend lage prijs in de schappen. Waarom is het product zo laag gewaardeerd? Hoe kan die waardering weer groeien? Drie jaar heb ik hier onderzoek naar gedaan.
'Door samenwerking hoop ik dat dit via het project Landschapszuivel veranderd kan worden. We ontwikkelen zuivelproducten vanuit de manier waarop boeren op verschillende manieren met hun landschap werken en hoe zij zowel het zuivelproduct als het landschap lokaal kunnen verwaarden.'

Hoe pakken jullie dit op?

'Iedere maand maken de boeren een ander zuivelproduct met zuivelverwerkers in de stad. Bij Mediamatic zijn proeverijen voor consumenten, met het idee van de boeren en zuivelverwerkers erachter.
'Ook worden de producten weggegeven in de stad. Zo betrekken we het publiek bij de productontwikkeling.'

Zijn het allemaal biologische boeren die hieraan meedoen?

'Niet allemaal, we willen niet het stempel biologisch meegeven. Wel zijn het boeren die allemaal natuurinclusief werken.'

Is er al interesse van ondernemers die de producten willen verkopen?

'Tijdens de pop-up De MelkSalon vorig jaar klopten meerdere ondernemers aan met vraag om melk uit het ommeland. Zo wil Moyee, een fair chain koffiemerk, ommelandse melk bij hun koffiebonen leveren. Ook supermarkt Marqt toont interesse.
'IJsmaker Metropolitan werkt al jaren met een van de boeren, evenals Landmarkt. Het zou fantastisch zijn als Amsterdam een zelfverzuivelende stad wordt. Het vormen van korte coöperatieve ketens in directe wisselwerking met de burger is daarvoor de sleutel.'

Is het risico niet groot dat het bij een ontwerpproject blijft? Het verschil tussen iets fantastisch vinden en de realiteit is vaak groot.

'Dat klopt. Daarom is het project ook opgezet met boeren. Zij willen ook dat er echt iets ontstaat. Het gaat dus niet alleen om neerzetten van een leuk beeld, het moet ook doorontwikkeld worden. Dat is moeilijk, dat is doorbikkelen. Wil de consument er ook extra voor betalen? Een van de boeren verkent de commerciële vraag. Uiteindelijk moet het ook een plus opleveren voor de boeren.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer