'Pootgoedteelt draait om details'

Nieuwe bedrijfsgebouwen en een medewerker voor de wintermaanden geven akkerbouwer Peter Berghuis uit Kloosterburen meer lucht om het werk rond te zetten. 'Je moet wel de ruimte houden om de puntjes op de i te kunnen zetten.'

De drains liepen gisteren nog, dus de vorst die voor de komende nachten wordt voorspeld, gaat akkerbouwer Peter Berghuis niet helpen om het ploegwerk op te pakken. 'Meestal zijn we rond deze tijd volop aan het ploegen, maar dit jaar is er nauwelijks gelegenheid voor. We moeten geduld hebben. Het water moet eerst uitzakken.'
Berghuis heeft samen met zijn broer Kor een 80 hectare tellend akkerbouwbedrijf in het Groningse Kloosterburen. Op de lichte, tot hier en daar zware, zavelgrond telen zij pootaardappelen, suikerbieten, wintertarwe en zaaiuien. Ook huren zij land bij voor de pootgoedteelt, die in totaal 30 hectare omvat.

Wethouder

Kor Berghuis werkt als wethouder en is officieel maar één dag in de week op het akkerbouwbedrijf actief. 'Maar gelukkig kan hij het zo plannen, dat hij in het voorjaar en in de oogstperiode wat langer aan één stuk door thuis kan zijn.'
Ook Peter Berghuis is bij tijden veel van huis, vooral 's winters, als het vergaderseizoen in volle gang is. Voor LTO Noord is hij sectievoorzitter Akkerbouw van provincie Groningen. Daarnaast is hij vicevoorzitter van de adviesraad van de NAK, wat onder andere inhoudt dat hij een deel van de telersvergaderingen voorzit. Dat brengt hem door het hele land.
Tijdens piekperiodes, zoals in de oogsttijd, springen familieleden bij. Zowel hun beide partners als hun kinderen helpen dan mee. Meestal is het werk prima rond te zetten, is de ervaring van Peter Berghuis, maar hij is blij dat hij deze winter iemand heeft aangenomen om te helpen bij het sorteerwerk. 'Dat werkt prettig en je bent flexibeler. Komende winter gaan we het weer zo doen.'
Vandaag is het rustig in de schuur. 'Tot vorige week hebben we volop gedraaid. Het sorteerseizoen verloopt vlot.' Hij loopt via de traditionele Groningse schuur de nieuwe loods binnen. Het middenstuk van de loods bestaat uit een kistenbewaring van 20 bij 40 meter, die de broers in het jaar 2000 hebben gebouwd.
Vorig jaar bouwden de ondernemers er aan weerszijden 20 meter bij aan. Aan de ene zijde gaat het om extra koelruimte, aan de andere zijde om een multifunctionele ruimte. Een lichtkoepel over de volledige lengte van de nok en roldeuren met ramen erin zorgen voor daglicht in dit deel van de schuur. 'Met de oogst lossen we nu binnen. Dat werkt ideaal. Nooit meer de stortbak afdekken bij regen en gewoon 's avonds de deur achter je dichttrekken.'
Ook het binnen kunnen laden van vrachtwagens is een verademing. Een andere functie van de schuur is om het gerooide pootgoed op natuurlijke trek te kunnen laten drogen. Daarvoor zitten aan twee kanten van de schuur meerdere deuren, die tegen elkaar open worden gezet, zodat er een soort 'tochtschuur' ontstaat. Ook het eigen pootgoed kan hier straks mooi staan, als het pootseizoen nadert.
Berghuis haalt het grootste deel van zijn eigen uitgangsmateriaal pas vrij laat uit de koeling. 'Maar ik ben niet iemand die vroeg terugkoelt. Ik houd ze in de herfst het liefst nog even warm, zodat de knollen fysiologisch al enigszins verouderd zijn als we ze terugkoelen.' Rassen die er goed op reageren, behandelt hij met Talent. Die techniek heeft zich wat hem betreft bewezen.
De broers streven bewust naar het afleveren van hogere klassen. Ruim 80 procent gaat als S-materiaal weg en dat scheelt ze nogal wat selectiewerk in het veld. Wel heeft de teelt van miniknollen hierdoor een flinke omvang. Bij een vermeerderingscyclus van vier jaar gaat het om ongeveer 40.000 miniknollen per jaar.

Rapende muzikanten

De opbrengst hiervan wordt volledig met de hand opgeraapt. Hierbij roept de familie Berghuis de hulp in van de plaatselijke muziekvereniging. Zodra ze het oogstmoment kunnen inschatten, plannen ze twee avonden waarop de muzikanten met dertig man sterk komen helpen.
'Wij rooien ze in het zwad en zorgen voor aan- en afvoer van de kisten. Zij rapen ze op. Het is even flink aanpoten en het koppie erbij houden, maar dan hebben we alles ook in twee dagen binnen staan. Het scheelt ons veel tijd en zij hebben weer wat geld voor de verenigingskas. Bovendien is het gezellig', vertelt de akkerbouwer.
Het werk optimaliseren en de teelt optimaliseren, door alles iedere keer net weer een beetje beter proberen te doen; zo vat Berghuis zijn strategie voor de komende jaren samen.
De rust van vandaag is voorbij. 'Deze moet ik even pakken', zegt hij als de telefoon gaat. Het is Agrico met een nieuwe sorteeropdracht.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer