Suikerbieten met herbicidetolerantie van KWS

Voor het rassenonderzoek van IRS heeft KWS voor dit jaar twee bietenrassen aangemeld met natuurlijke tolerantie voor een bepaalde groep herbiciden.
Het streven van veredelaar KWS is om de eerste rassen met herbicidetolerantie voor de teelt van suikerbieten in 2019 commercieel aan te bieden. Merknaam van de technologie is Conviso Smart en de geleidelijke introductie vindt plaats in een groot aantal Europese landen.
Verkoopmanager Marcel Arts benadrukt dat de herbicidetolerantie gebaseerd is op een natuurlijke selectie, waarmee KWS een kruisingslijn heeft opgezet. De tolerantie heeft betrekking op twee herbiciden uit de groep van de ALS-remmers.
Middelenfabrikant Bayer is bezig een toelating te verkrijgen voor zowel contact- als bodemherbiciden uit deze groep. ‘Het is te hopen dat de toelating er is op het moment dat we de nieuwe rassen op de markt brengen’, aldus Arts.

Geen terugval

Meerwaarde van de herbicidetolerantie is dat de bietenplanten geen terugval krijgen in de groei door de toxische werking van onkruidbestrijding. Volgens Arts zijn twee bespuitingen voldoende om de tolerante rassen onkruidvrij te houden. ‘Het zorgt naast gemak ook voor een lagere milieubelasting.’
De twee tolerante rassen die KWS aanmeldde bij het IRS beschikken over de standaard rhizomanieresistentie. Eén ras is aanvullend resistent tegen cysteaaltjes en het tweede ras heeft een aanvullende resistentie tegen rhizoctonia.
‘We zijn benieuwd hoe deze rassen zich qua teeltresultaten verhouden tot de andere rassen. Na het inkruisen van de herbicidetolerantie is het de uitdaging om de rassen qua financiële opbrengst snel weer op het niveau van de andere rassen te brengen’, stelt Arts.
Voor komend seizoen staan de herbicidetolerante rassen van KWS in Nederland alleen op de proefvelden van IRS. ‘We nemen de tijd voor de ontwikkeling van deze rassen en leggen daarom nog geen demovelden aan. Komende jaren komen vanuit ons veredelingsprogramma meer selecties met dezelfde tolerantie beschikbaar om te testen. We gaan ervan uit dat de nieuwe technologie in 2019 beschikbaar is voor de Nederlandse bietentelers.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer