LTO%3A+zonnepanelen+op+het+dak+houden
Nieuws
© DEcAB

LTO: zonnepanelen op het dak houden

LTO Noord-Holland heeft een duidelijke voorkeur voor het toepassen van zonne-energie op daken en/of binnen het agrarisch bouwperceel. Handhaving van de agrarische bestemming is echter een vereiste.

Dat blijkt uit het advies van LTO Noord aan provincie Noord-Holland. Dat is mede tot stand gekomen op basis een ledenraadpleging, waarbij ruim driehonderd leden hun mening hebben gegeven. Woensdagmorgen 24 februari heeft LTO Noord het advies overhandigd aan gedeputeerde Joke Geldhof.

Volgens LTO Noord is op daken van agrarische bedrijfsgebouwen nog voldoende ruimte beschikbaar, zo'n 300 tot 400 hectare. Het voordeel is dat daarbij de energie dicht bij de potentiële gebruiker wordt opgewekt.

Terughoudendheid

Verder adviseert LTO Noord aan Gedeputeerde Staten om grote terughoudendheid te betrachten bij het toestaan van zonnepanelen in het agrarisch productiegebied. De provincie werkt aan een beleidkader voor zonne-energie

Als de provincie ervoor kiest om zonne-energie onder omstandigheden toch buiten het agrarisch bouwperceel toe te staan, dan alleen onder stringente ruimtelijke voorwaarden, vindt LTO Noord-Holland.

Respecteren

Daarbij is het respecteren van de agrarische bestemming een belangrijke randvoorwaarde. Er moet in elk geval verzekerd worden dat bij plaatsing (en na sanering) van zonnepanelen de agrarische bestemming gehandhaafd blijft.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer