Digitalisering+zal+agrarisch+bedrijf+veranderen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Digitalisering zal agrarisch bedrijf veranderen

Het gebruik van ICT in de veehouderij neemt sterk toe. De digitalisering zal het agrarisch bedrijf sterk veranderen. Dit blijkt uit het rapport 'Digitalisering van dieren', dat door het Rathenau Instituut in Den Haag is gepubliceerd.

Melkveehouder Wim Bos uit Zuidbroek gebruikt de MI-one vijfboxmelkrobot en CowView, een systeem waarmee een individuele koe via GPS in de stal opgespoord kan worden. Bos: 'Onze ervaring is dat je juist meer naar de koeien kijkt en je bewuster tussen de koeien beweegt dan ervoor.'

ICT-gebruik

Bos is bereid nog verder te gaan met ICT. 'Deze discussie schuurt natuurlijk heel erg tegen de emotionele discussie van 'is de koe wel een productiedier' en 'de koe hoort in de wei'. Dat is de Ot en Sien gedachte van Marianne Thieme en andere politieke figuren.

Maar als de koe gezond is en doet wat hij hoort te doen kun je met ICT heel ver gaan, en ook als de koe niet gezond is kom je daar veel sneller achter. Dus in het kader van dierenwelzijn is het beter.'

Rapport

Met dit rapport wil het Rathenau Instituut een eerste aanzet leveren voor de maatschappelijke discussies die smart farming oproept. Het instituut gaat er verder onderzoek naar doen, als onderdeel van het thema Slimme samenleving uit het werkprogramma.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer