ICT-ondersteuning voor daghandel

Het project iFlow moet voor kwekers en handelaren ICT-tools opleveren om de daghandel in sierteeltproducten te ondersteunen.

Haijo DoddeHet project is een initiatief van FloraHolland, Wageningen UR en Rotterdam School of Management (RSM), Erasmus University. Doel is het ontwikkelen van ICT-tools om de daghandel van sierteeltproducten structureel te verbeteren en stabieler te maken.
De reguliere daghandel via FloraHolland is gebaseerd op de veilingklok. De prijsvorming voor de klok is bepalend voor de prijsvorming in de totale markt. Als instrument beschouwen marktpartijen de klok nog altijd als effectief voor het bepalen van een goede marktprijs. Veelal is de prijs ook een richtlijn voor de commerciële en logistieke afhandeling van veel transacties.
De initiatiefnemers van iFlow constateren echter dat er vaker sprake is van sterk variërende prijzen. Dat heeft onder meer te maken met de toename van de rechtstreekse handel zonder klok. De instabiele prijs zorgt ook voor druk op de dagprijzen.
Eerder onderzoek van RSM toonde aan dat het mogelijk is om kwekers en hun afnemers te ondersteunen bij het maken van handelsbeslissingen. Met die wetenschap gaat het iFlow-project verder.
De te ontwikkelen tools moeten het mogelijk maken om het daghandelsproces te versterken en het daarop aansluitende logistieke ketennetwerk te vernieuwen en concurrerender te maken.
Het Top Kennis Instituut Tuinbouw, het Productschap Tuinbouw en de deelnemende bedrijven financieren het vierjarige project. De coördinatie ligt bij FloraHolland en RSM, Erasmus University.

Vraaggestuurde logistiek

Wageningen UR is vooral bij het project betrokken vanwege onderzoek over vraaggestuurde logistiek. Deze onderzoeksinstelling was eerder ook betrokken bij het DaVinc3i-project. Dit is een studie die zich bezighoudt met de vraag hoe Nederland zijn leidende positie kan behouden in de sierteelt. iFlow moet uiteindelijk zorgen voor versterking van Nederland als internationale marktplaats.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer