Boycot

Boycot
© Nieuwe Oogst

Jumbo verkoopt tijdelijk geen groenten van HAK. De supermarkt vindt dat HAK de prijzen moet laten zakken en probeert dat op deze manier af te dwingen. Mocht HAK toegeven en de prijzen dalen, dan weet je wel wie het gelag betaalt. De groentetelers van HAK.
Ik heb respect voor de manier van ondernemen van de familie Van Eerd. Een echt familiebedrijf dat in een aantal jaren de Jumbo-keten op de kaart heeft gezet. Net nog La Place overgenomen van de failliete V&D. Maar dan flikken ze nu dit.
Het is precies hetzelfde als Albert Heijn, twee jaar geleden. Een korting eisen van je leveranciers alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Er komen steeds minder, maar wel grotere afnemers van onze groenten en fruit. Ze proberen de markt steeds meer naar hun hand te zetten.
Je mag als leverancier blij zijn dat je mag leveren. De retailer bepaalt de prijs. Een gezonde marktwerking dreigt zo te verdwijnen. Inkopers van supermarkten mogen niet te lang op dezelfde positie blijven, omdat ze dan een te goede band met de leveranciers zouden kunnen krijgen. Het wordt keihard gespeeld. Maar dat hoeft niet iedereen zomaar te pikken.
Als wij een Jumbo in het dorp hadden, ging ik deze ook boycotten. Maar nog meer effect zou het hebben als alle (groente)telers Jumbo zouden gaan boycotten, vanwege deze opgelegde laagste prijsgarantie. Of een blokkade van een Jumbo-winkel. Dat geeft al voldoende publiciteit om Van Eerd te bewegen richting een eerlijke prijsgarantie in plaats van de laagste prijsgarantie.
Een melkveehouder uit Borculo kreeg het in zijn eentje voor elkaar om in de plaatselijke Albert Heijn weer Campina-melk in de schappen te krijgen. Toen AH besloot om de Campina-melk te vervangen voor het AH-huismerk, startte de melkveehouder een Facebook-actie. Het moest niet gekker worden, midden in het Campina-gebied, vond de veehouder. Door zijn actie ging de plaatselijke AH door de knieën.
Als consument kun je meer bereiken dan de producent. Nu zijn gelukkig alle telers van groenten en fruit ook consument. Dus op naar de plaatselijke Jumbo en bij de bedrijfsleider melden dat u de groenten van HAK wilt hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer