NCOH bundelt onderzoekskennis antibiotica

Minister Edith Schippers van het ministerie van VWS opende donderdag 4 februari het Netherlands Centre for One Health (NCOH). Het onderzoekscentrum bundelt de krachten op het gebied van gezondheid van mens en dier.

Hoewel Nederlandse artsen en dierenartsen steeds terughoudender zijn in het gebruik van antibiotica, is dat in veel Europese landen nog niet het geval.

Daarom wil Schippers tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie het thema antibioticaresistentie op de Europese agenda krijgen.

Onderzoek bij mens en dier

Het NCOH bundelt de kennis op dit gebied bij mens en dier. Topwetenschappers van de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Wageningen UR, Erasmus MC en het AMC zetten gezamenlijke projecten op om het dreigende resistentieprobleem te beheersen en af te wenden.

Ander veevoer, onderzoek naar nieuwe medicijnen, behandelmethoden en methoden om verspreiding te voorkomen, zijn thema's die aan bod komen. Het is voor het eerst dat de medische, veterinaire en milieu-onderzoekers zo nauw gaan samenwerken.

Preventie

Het NCOH heeft preventie als uitgangspunt. Voorkomen dat er problemen ontstaan, zegt Anton Pijpers, een van de initiatiefnemers van het centrum.

'Door alle wetenschappelijke kennis te bundelen, kunnen we sneller doorbraken maken op het gebied van opkomende infectieziekten en antibioticaresistentie.'

One Health

Het begrip One Health staat voor de bevordering van gezondheid van mensen, dieren en omgeving door samenhangend onderzoek binnen deze domeinen. De antibioticaproblematiek is een van de vier speerpunten van het nieuwe virtuele instituut.

One Health gaat ook over onderzoek naar een gezonde veehouderij, gezonde ecosystemen en het beheersen van nieuwe opkomende infectieziektes die van dier op mens worden overgedragen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer