Chip analyseert eetgedrag varkens

Gezondheid en welzijnsproblemen opsporen met een chip. Onderzoek van de Belgische Jarissa Maselyne van het Belgische instituut ILVO en KU Leuven wijst uit dat door eetgedrag permanent te monitoren problemen eerder worden gesignaleerd.

Chip+analyseert+eetgedrag+varkens
© Twan Wiermans

In het onderzoek kregen de varkens een oornummer met RFID-chip. Met behulp van een antenne aan de voerbak en bij de drinknippel waren ze hiermee individueel herkenbaar.

Goed beeld

Het blijkt goed mogelijk om zo het aantal bezoeken en de duur van het bezoek vast te leggen. Zelfs als bij het eten of drinken de verbinding tussen transponder en antenne geregeld enkele seconden wordt onderbroken. De chip legt een goed beeld vast van het eet- en drinkgedrag.

Op basis van het eerste onderzoek ontwikkelde Maselyne vier waarschuwingssystemen die veranderingen in het eetgedrag opsporen. Voor het drinkgedrag moet nog een systeem ontwikkeld worden.

Grote groepen

Een afwijking in eetgedrag kan duiden op een problemen met gezondheid en welzijn of aanleiding geven tot een minder goede productie. Het belang van het snel opsporen van problemen neemt toe, op bedrijven die groter worden en bij werken met grote groepen, geeft Maselyne aan.

De beste resultaten geeft een varkenspecifiek systeem. Daarbij legt het systeem het eetpatroon vast van een individueel varken en kijkt of het eetgedrag in de loop van de tijd afwijkt. Komt die afwijking buiten een bepaalde limiet, dan geeft het systeem een waarschuwing.

1,1 dag

Uit het onderzoek blijkt dat de automatische detectie twee derde van alle problemen met gezondheid, welzijn of productie kan opsporen. Gemiddeld herkende het systeem in 1,1 dag een ernstig probleem bij het varken.

Vervolgonderzoek

In een vervolgonderzoek wil Maselyne ook het drinkgedrag betrekken bij vroege detectie. Dat onderzoek moet ook uitwijzen welke voordelen de automatische detectie oplevert door minder arbeid, een lager medicijngebruik en betere prestaties.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer