Nu beslissen over blauwtongvaccin

Terwijl het blauwtongvirus in Frankrijk rondwaart, moet de Nederlandse veehouderij nu al nadenken over vaccinatie bij een eventuele uitbraak in ons land. Het vaccin is op, een bestelling is na minimaal drie maanden binnen.

Grootschalige preventieve inzet van het vaccin beperkt de gevolgen van het virus in ons land.

Er is echter grote zorg rond de beschikbaarheid van vaccin. Er is geen vaccin beschikbaar, het aanmaken duurt zeker drie maanden.

Voorraad aanleggen

'We moeten nu al nadenken over hoe we met blauwtong willen omgaan. Moeten we wel of geen voorraad aanleggen. Met andere woorden: willen houders van runderen, schapen en geiten nu al de keuze maken om mogelijk te zijner tijd te enten', stelt Toon van Hoof, LTO-portefeuillehouder Diergezondheid.

'Bij een uitbraak is er wellicht het advies om te vaccineren en komen er vervoersbeperkingen en export-beperkingen. Dat gaan veehouders allemaal voelen in hun portemonnee. Ook ondernemers die niet produceren voor de export. De huidige exportpositie is daarom heilig en dus moeten we vrij blijven van blauwtong', benadrukt hij.

Verzekeringspremie

De kosten van een vaccin worden grofweg geraamd op 1,50 euro inkoop per dier. Daar komen natuurlijk de dierenartskosten bij.

'Iedere veehouder kan zelf uitrekenen welke verzekeringspremie hij moet betalen. Tenminste, zo zou je zo'n preventieve enting kunnen zien. Nu kiezen voor vaccineren betekent dat er op tijd vaccin beschikbaar is. Dat geeft een heleboel zekerheid', volgens van Hoof.

Insteek LTO

LTO wil graag haar leden horen over het wel of niet aankopen van vaccins. Hiervoor is een speciale enquête gemaakt. Hierbij zijn eventueel ook opmerkingen te plaatsen.

Bij voldoende animo ondersteunt ze het bestellen van vaccins, die later beschikbaar komen. In de komende week wordt de knoop doorgehakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer