Extra geld voor aanpak antibioticaresistentie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de komende zes jaar 16 miljoen euro extra uit voor onderzoek naar antibioticaresistentie.

Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica. Een van de oorzaken daarvan is overmatig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica in de zorg en in de veehouderij.

Eenvoudig te genezen ziektes als blaasontsteking kunnen daardoor weer levensbedreigend worden en het kan grote gevolgen hebben voor de gezondheidszorg.

EU-voorzitterschap

Het bestrijden van antibioticaresistentie is een van de prioriteiten van Schippers tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland. Volgende week organiseert de bewindsvrouw, met staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken), er een conferentie over.

Het is voor het eerst dat Europese bewindslieden van zorg en landbouw zich gezamenlijk over het probleem buigen.

NCOH

De 16 miljoen euro die de minister nu aankondigt, komt bij de 9 miljoen euro die ze eerder beschikbaar stelde. Schippers deed haar aankondiging bij de opening van het onderzoeksinstituut NCOH (Netherlands Centre for One Health), een samenwerkingsverband van vijf universitaire centra en het RIVM.

Antibioticaresistentie is een van de uitdagingen waar het samenwerkingsverband een antwoord op moet proberen te vinden.

Belangrijke stap

De komst van dat centrum is volgens de bewindsvrouw een belangrijke stap. Het toont aan dat 'we onze krachten op het gebied van gezondheidsonderzoek, diergezondheid en milieu kunnen verenigen'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer