Contracten fritesindustrie wijzigen nauwelijks

De contractprijzen voor fritesaardappelen blijven nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Wel gaan de fritesfabrikanten hogere premies betalen voor levering van grondstof na april.

Farm Frites verhoogt de prijzen voor de vaste contracten op levering in week 13 met een fractie, stelt inkoopdirecteur Leon Boer. 'Voor goede aardappelen in de periode vanaf april tot juli zijn wij bereid om behoorlijke prijzen te betalen.'

Volgens Boer kan de contractprijs voor bijvoorbeeld Agria's in die periode oplopen tot boven 160 euro per ton.

Premie voor mechanische koeling

Grondstoffendirecteur John Wiskerke van Lamb Weston Meijer meldt dat voor levering vanaf half mei extra bewaarpremies van toepassing zijn.

'Daarnaast betalen wij een extra premie voor aardappelen die afkomstig zijn uit de mechanische koeling. Ook later in het seizoen is een goede kwaliteit van de grondstof voor ons van het grootste belang', stelt Wiskerke.

Progressieve bewaarstaffel

De bewaarvergoeding van Aviko Potato loopt op van 0,50 euro per ton per week in week 46 tot 2,90 euro per ton per week in week 24. De contractprijzen aan het eind van het seizoen lopen bij Aviko Potato op van 151 euro per ton voor Fontane tot ruim 163 euro voor Innovator.

'Dat zijn prijzen inclusief een toeslag van 5 euro voor het contracteren van grote volumes per hectare voor een vaste prijs. Deze toeslag geldt komend oogstjaar voor het eerst ook voor Fontane-aardappelen die afland worden geleverd', vertelt directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato.

Meer volume contracteren

Voor de fritesfabrikanten geldt dat ze allemaal geleidelijk de te contracteren volumes willen vergroten. Veelal heeft dat te maken met de extra exportmogelijkheden en uitbreiding van de verwerkingscapaciteit.

De verwerkers zoeken uitbreiding van contractteelt bij voorkeur in de buurt van verwerkingslocaties. Zij kunnen niet bevestigen dat het aandeel buitenlandse aanvoer spraakmakend toeneemt.

Negatieve invloed

NEPG (North-Western European Potato Growers) wijst op de negatieve invloed van contractteelt op de aardappelmarkt.

'Te vveel contracten en daaraan gekoppeld de hoeveelheid meeleveraardappelen zorgen voor een ernstige verstoring van de markt voor vrije aardappelen', is de mening van de organisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer