Betere contracten voor lange bewaring

De contractprijzen voor fritesaardappelen blijven nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Wel gaan de fritesfabrikanten hogere premies betalen voor levering van grondstof na april.

Opnieuw handhaven de aardappelverwerkers in grote lijnen hun contractprijzen voor fritesaardappelen voor het teeltseizoen 2016. Vorig jaar was dat nog opmerkelijk na een uiterst tegenvallend afzetseizoen. Dit jaar ligt handhaving van de contractvoorwaarden meer voor de hand. De trend van hogere premies voor de langere bewaring zet zich wel voort.
Farm Frites verhoogt de prijzen voor de vaste contracten op levering in week 13 met een fractie, stelt inkoopdirecteur Leon Boer. 'Voor goede aardappelen in de periode vanaf april tot juli zijn wij bereid om behoorlijke prijzen te betalen.' Volgens Boer kan de contractprijs voor bijvoorbeeld Agria's in die periode oplopen tot boven 160 euro per ton. De prijzen zijn iets lager voor de rassen die gemakkelijker te bewaren zijn.'
Ook grondstoffendirecteur John Wiskerke van Lamb Weston Meijer meldt dat voor levering vanaf half mei tot half juli extra bewaarpremies van toepassing zijn. Op levering in week 26 zijn de gemiddelde prijzen 5 euro per ton hoger dan de contractprijzen voor aardappelen van oogst 2015.
'Daarnaast betalen wij een extra premie voor aardappelen die afkomstig zijn uit de mechanische koeling. Ook later in het seizoen is een goede kwaliteit van de grondstof voor ons van het grootste belang', stelt Wiskerke.

Rare sprongen

'Wij hebben wat rare sprongen uit de bewaarvergoeding gehaald en passen een nog progressievere bewaarstaffel toe dan vorig jaar', vertelt directeur Dick Zelhorst over de contractprijzen van Aviko Potato. De bewaarvergoeding van de verwerker in Steenderen loopt op van 0,50 euro per ton per week in week 46 tot 2,90 euro per ton per week in week 24.
De contractprijzen aan het eind van het seizoen lopen bij Aviko Potato op van 151 euro per ton voor Fontane tot ruim 163 euro voor Innovator. Dit zijn prijzen inclusief een toeslag van 5 euro voor het contracteren van grote volumes per hectare voor een vaste prijs. Deze toeslag geldt komend oogstjaar voor het eerst ook voor Fontane-aardappelen die afland geleverd worden.
Voor de Nederlandse fritesfabrikanten geldt dat ze allemaal geleidelijk de te contracteren volumes willen vergroten. Veelal heeft dat te maken met de extra exportmogelijkheden en uitbreiding van de verwerkingscapaciteit.
Lamb Weston Meijer neemt komende zomer een nieuwe verwerkingslijn in gebruik en kan daarvoor extra grondstof gebruiken. Toename van de contractteelt zoekt de fabrikant zowel in Nederland, Duitsland en België als Noord-Frankrijk. Wiskerke kan niet bevestigen dat het aandeel buitenlandse aanvoer spraakmakend toeneemt. 'Vanwege onze vestigingen in Zuid-Nederland zijn wij traditioneel al veel gericht op België en Frankrijk.'
Farm Frites kan meer grondstof goed gebruiken vanwege een uitbreiding van verwerkingscapaciteit in Oudenhoorn. 'Wat dat betreft is een geringe verschuiving op de teeltbedrijven van het tafelsegment naar meer aardappelen voor de verwerking in combinatie met hogere opbrengsten voor ons zeer welkom', verklaart directeur Boer.

Soms in Duitsland

Farm Frites contracteert aardappelen grofweg in de teeltgebieden vanaf Flevoland naar het zuiden tot aan de grens van Frankrijk. 'Uitbreiding van te contracteren volume zoeken we vooral in Zuid-Nederland en België in de buurt van onze verwerkingslocaties', geeft Boer aan. 'Alleen voor vroege fritesaardappelen doen we soms zaken in Duitsland.'
Over de capaciteit en de grondstofbehoefte zegt Zelhorst dat de fabrieken van Aviko op volle toeren draaien en dat met name de exportvraag naar frites sterk groeit. 'Uitbreiding van contractteelt voor onze Nederlandse verwerkingslocaties willen we vooral realiseren in Nederland en de grensstreek van Duitsland.'
Naast areaaluitbreiding behaalt Aviko voor de grondstofbehoefte ook veel winst door een hoger rendement in de fabriek. 'Het lukt steeds beter om zoveel mogelijk van het veldgewas aardappelen in de fabriek te verwaarden. Dat heeft ook te maken met de productie van meer specialiteiten, naast de standaard frites.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer