Jaap+Haanstra+geridderd+bij+afscheid+LTO
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Jaap Haanstra geridderd bij afscheid LTO

Jaap Haanstra is dinsdagavond door burgemeester Aucke van der Werff van gemeente Noordoostpolder benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Haanstra kreeg de Koninklijke onderscheiding opgespeld tijdens zijn laatste sectoravond als voorzitter van LTO vakgroep Akkerbouw.

Dertig jaar was Haanstra bestuurlijk actief voor LTO en haar voorgangers. In 1986 begon hij als bestuurslid van de Landbouw Maatschappij IJsselmeerpolders (LMIJ) afdeling Emmeloord.

De afgelopen negen jaar was hij voorzitter van de LTO vakgroep akkerbouw en lid van het Algemeen Bestuur van LTO Noord.

Verbinder

Adrie Bossers, vicevoorzitter van de vakgroep Akkerbouw, noemde Haanstra 'de juiste persoon op de juiste plek' in de transitie in de afgelopen jaren van marktordening naar marktgestuurd. 'Die beweging heb je ondersteund en laten zien in je bedrijf', aldus Bossers.

'Als verbinder heb je de weg laten zien, de verkenning in de keten. Die weg leidt tot positie in de toekomst. Deze sector heeft een stuk zelfvertrouwen ontwikkeld en een stuk trots, dat is waar jij het gezicht van bent geweest.'

Innemend en grommend

Albert Jan Maat, voorzitter LTO Nederland, noemde Haanstra 'innemend en grommend'. 'Je kon tekeer gaan over het verdwijnen van de productschappen, om vervolgens op de organisatorische puinhoop een brancheorganisatie voor de akkerbouw op te zetten.'

Haanstra is volgens Maat een verenigingsman, die zich onderscheidde door passie, betrokkenheid en sfeer. 'In LTO was je een constante factor, die mensen bond. Je dacht mee in wat er buiten de sector gebeurde, je zag het belang van de samenwerking van de diverse sectoren. Als de sfeer goed was dan bloeide je op. Ook wist je op het juiste moment koel te blijven. Dat is essentieel en tekent een goede akkerbouwer.'

Gouden speld

Eric Douma, algemeen bestuurslid van LTO Noord, reikte aan Haanstra de gouden speld van LTO Noord uit. 'Jaap is een belangenbehartiger pur sang. Hij was er voor de akkerbouw, is akkerbouwer in hart en nieren. Iemand met dertig jaar bestuurlijke ervaring in je bestuur is een verrijking, om een collectief geheugen in je bestuur te hebben.'

De sectoravonden Akkerbouw gaven, zo gaf Johan Bergmans, voorzitter sectie akkerbouw Flevoland, aan, Haanstra de 'drive' voor de belangenbehartiging. Daar refereerde ook Roland Kip, directeur van LTO Noord aan: 'Jaap wilde dicht bij de leden zijn, daar haalde hij altijd z'n plezier.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer