Innovaties stranden op geld

De varkenshouderij komt met genoeg innovaties die inspelen op maatschappelijke wensen, maar die worden onvoldoende nagevolgd. Dat komt vooral omdat kosten van innovaties onvoldoende worden terugverdiend uit de markt.

Innovaties+stranden+op+geld
© Van Assendelft

'De economische situatie speelt de sector parten, maar uit mijn onderzoek komt ook duidelijk naar voren dat wanneer je innovaties niet kunt koppelen aan betere verdienmodellen in de markt, ze niet op gang komen', concludeert Ninah van den Engel. Zij is student aan InHolland.

Draagvlak

Van den Engel deed in opdracht van LTO onderzoek naar kennisverspreiding in de varkenshouderij. Daarin komt naar voren dat wanneer de prijzen voor duurzamer geproduceerd vlees gunstiger worden, het draagvlak om innovaties door te voeren groeit en kennisverspreiding in een stroomversnelling komt.

Het signaal dat de varkenshouders afgeven is duidelijk: innovaties moeten aan de markt worden gekoppeld en mogen nooit leiden tot verplichte maatregelen die de kostprijs voor de Nederlandse varkenshouders eenzijdig opdrijven.

Gelijk speelveld

De zorg over invoeren van maatregelen die niet gelden voor varkenshouders elders in Europa, leeft nadrukkelijk bij varkenshouders die in Europa een gelijk speelveld willen. 'Met dat signaal moet LTO Varkenshouderij iets doen', stelt Van den Engel.

De onderzoekster concludeert verder dat innovatieve bedrijven belangrijk zijn voor een toekomstbestendige sector. 'Wanneer de varkenshouderij kans ziet op te schalen naar duurzamer varkensvlees, zijn er volop kansen voor een leidende rol in Europa.'

Lees meer hierover in Nieuwe Oogst van 30 januari 2016

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer