Gilze-Rijen zet aan tot teelt biomassa

Gemeente Gilze-Rijen heeft de intentie uitgesproken om gemeentegrond te verpachten voor de teelt van houtige biomassa. Pachter wordt een coöperatie in oprichting van kalverhouders en de Agrarische Natuurvereniging (ANV) uit de Zuidelijk Baronie.

Gilze%2DRijen+zet+aan+tot+teelt+biomassa
© ZLTO

Dat meldde de gemeente woensdag bij een kennisbijeenkomst over kleinschalige warmteopwekking door middel van houtige biomassa in Gilze. Daarmee is de Zuidelijke Baronie het vertrekpunt voor een lokale warmteketen op basis van regionale houtige biomassa.

Transitie

Kalverhouders in de regio zien in de eigen teelt mogelijkheden voor de transitie van gas naar houtige biomassa als warmtebron voor hun bedrijven. Ze willen dat om de hoge gaskosten en om de bedrijven te verduurzamen.

De beschikbare grond maakt onderdeel uit van industrieterrein Midden-Brabant Poort dat pal aan de A58 ligt. Slechts een deel ervan is bebouwd. De coöperatie in oprichting wil de grond voor 15 á 20 jaar van de gemeente pachten.

Duurzaam

De invulling van de duurzaamheidsdoelstellingen van Gilze Rijen, is het belangrijkste argument voor medewerking aan het pland, stelt Marc van Dongen van de gemeente.

Een deel van de beschikbare grond wordt naar verwachting nog in april ingezaaid met olifantengras. Een ander deel wordt aangeplant met hout dat om de drie jaar geoogst kan worden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer