Boer bepaalt succes Kavelruilbureau

Provincie Zeeland gaat komende tijd beslissen of het Kavelruilbureau Zeeland wordt voortgezet. Vanwege het agrarisch belang pleit ZLTO daarvoor bij de provincie.

Boer+bepaalt+succes+Kavelruilbureau
© Photographics

De eerste projectperiode van drie jaar onder het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP2) zit erop. De uitdaging: 1.775 hectare ruilen. De opbrengst: 2.531 hectare geruild. Van 2012 tot en met 2015 heeft Kavelruilbureau Zeeland mooie resultaten behaald.

Het bureau profileert zich met cijfers over de resultaten en die liegen er niet om. Zo is er 43 procent meer geruild dan vooraf beoogd.

Gretig gebruik

'Dat komt vooral door de bereidwilligheid van de Zeeuwse boeren. Ze maken gretig gebruik van de provinciale grondbank, de smeerolie van kavelruil', zegt voorzitter Theo Wijffels van Kavelruilbureau Zeeland.

Het gros van de ruilers is agrarisch: 268 van de 335 deelnemers. 'Ons voornaamste doel is dat boeren door structuurverbetering hun productieomstandigheden kunnen optimaliseren. Hun vrijwilligheid is de sleutel tot succes', aldus Wijffels.

Gunfactor

'Bij vrijwillige kavelruil moeten partijen accepteren dat iemand er meer op vooruit kan gaan dan een ander. Dat noemen wij de gunfactor.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer