Een ongemakkelijke waarheid

Het lijkt erop dat de propagandamachine van Wakker Dier succes heeft gehad. Bijna alle supermarkten hebben de plofkip in de ban gedaan. Deze doelgerichte actie werd ook nog eens ondersteund door tal van maatschappelijke organisaties die zeggen dat ze dierenwelzijn en milieu hoog in het vaandel hebben staan.

Een+ongemakkelijke+waarheid
© monique jansen

Wat betreft dierenwelzijn is dit moeilijk te beoordelen; kippen kunnen nogal moeilijk zeggen hoe ze zich voelen. Echter, wat betreft het milieuaspect slaat Wakker Dier de plank volkomen mis. Het vlees van vleeskuikens is niet milieuonvriendelijk, maar juist het milieuvriendelijkste vlees dat er bestaat. Met een voederconversie van 1,8 is er geen ander vleesproduct dat zo efficiënt, oftewel milieuvriendelijk, wordt geproduceerd. En zo is het niet alleen in de sector van de vleeskuikens.

In zijn algemeenheid kun je zeggen dat hoe intensiever de productiemethodes zijn, hoe milieuvriendelijker. Of, met andere woorden: des te lager de ecologische footprint.

Als we het milieu echt serieus nemen, moeten we deze 'ongemakkelijke waarheid' ook durven te benoemen. Het tegendeel gebeurt echter; we geven een premie als veehouders koeien buiten gras laten eten, terwijl de omzetting van (te) veel gras naar melk toch echt niet zo milieuvriendelijk is. We stimuleren als georganiseerde landbouw de ecologische en biologische veehouderij, terwijl ons voldoende cijfers bekend zijn van de veel hogere voederconversies, zowel voor de productie van vlees als van zuivel.

Afgelopen december hebben regeringsleiders in Parijs klimaatdoelstellingen afgesproken. Een goede zaak. Bijna ieder jaar worden er wel weer warmterecords gebroken. En dan deze kwakkelwinter, vorig jaar hetzelfde. Te weinig winter en veel te veel water. Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat we nog ooit een Elfstedentocht krijgen. Als zelfs wij als eenvoudige stervelingen de klimaatverandering aan den lijve ervaren, dan kun je toch wel zeggen dat het erg hard gaat.

De top van Parijs heeft een belangrijke opdracht aan de landbouw meegegeven. We kunnen trouwens als Nederlandse veehouderij wederom een gidsland zijn op het gebied van duurzaamheid. Daarom zou ik zeggen: aan de slag hiermee.

Dat begint door de consument en ook onszelf niet voor de gek te houden wat betreft onze veehouderij en het erkennen en leren omgaan met een 'ongemakkelijke waarheid'.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer