'Boer voldoende alert op nieuwe plaag'

De kans op een nieuwe muizenuitbraak zoals in 2014-2015 is groot. Een snelle invoering van het signaleringssysteem is noodzakelijk, blijkt uit onderzoek naar terugkerende muizenplagen. De hamvraag is of boeren juist ook in muisarme jaren maatregelen gaan nemen om de schade te beperken.

Naast de ontwikkeling van een early warning-systeem, dat mogelijk gekoppeld wordt aan het FaunaRegistratieSysteem, is ook het nemen van preventieve maatregelen in muisarme jaren van groot belang om de schade te beperken; denk aan op het juiste moment beweiden, het plaatsen van kasten om roofvogels te trekken en langdurige beweiding door koeien. Dat bleek tijdens de presentatie van het onderzoek naar terugkerende muizenplagen op het melkveebedrijf van Klaas Sybesma in Koufurderrige.
En daar zit nou net de crux. In 2004 en 2014-2015 werd te laat op de plagen gereageerd, met alle gevolgen van dien. Zijn boeren nu wel bereid om maatregelen te treffen als er ogenschijnlijk niets aan de hand is?

Onderschat

'De muizenplaag is onderschat', zegt beleidsadviseur Wiebren van Stralen van LTO Noord. 'Het is de kunst om een plaag een volgende keer op tijd serieus te nemen. Tijdens de muizenplaag was de drang om wat te doen groot, terwijl de effecten van de maatregelen dan juist nihil zijn. Het komt er nu op aan dat de ondernemers zich al voorbereiden op een plaag die ze in de kiem kunnen smoren.'

Van Stralen ziet positieve voorbeelden om zich heen, zoals de pilot bij Koufurderrige. Daar spelen enkele boeren al in op een naderende muizenplaag. Zij maakten afspraken over verhoging van het waterpeil met zo'n 80 centimeter.

Volgens onderzoeker Eddy Wymenga van onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga geeft het muizenrapport boeren 'een impliciete waarschuwing'. 'Het risico hangt boven de plaag dat het in de vergetelheid raakt. Mensen zijn hardleers. Zo snel de muizen weg zijn, verdampt de aandacht en is men weer volledig op koers met gewone dingen. Het vergt heel wat om die aandacht vast te houden.'

Wymenga voert een aantal redenen aan waarom hij ervan uit gaat dat boeren er nu wel aan gehoor gaan geven. 'Het is een leerproces. Een boer in Midden-Friesland was eind juni druk bezig met het bevloeien van zijn land. Hij wist dat de muizen terug zouden komen, maar hiermee kon hij nog enkele grassneden winnen. Zijn buurman had niets gedaan. Hij moest veel voer aankopen.'
Een ander positief punt is volgens Wymenga de komst van een goed functionerend signaleringssys-teem.

'We weten dat er een plaag gaat aankomen en dat dat niet mee gaat vallen. Boeren kunnen niet meer zeggen dat ze het niet wisten.' Een laatste reden is, stelt de onderzoeker, dat ondernemers met het opzetten van waterpeilen en het kort houden van vegetaties maatregelen kunnen nemen die relatief gezien niet veel pijn doen, maar wel minder schade opleveren.

Voor veel boeren is het nu alle hens aan dek om schade te voorkomen, merkt melkveehouder Sybesma. 'We zijn voldoende alert. Dit willen we niet meer. We kunnen ons het ook niet meer permitteren.' Zijn schade op 100 hectare werd getaxeerd op 108.000 euro. Hij investeerde rond de 80.000 euro in een regenhaspel om de schade de volgende keer zo veel mogelijk te beperken.

Waar hij zich nog wel zorgen over maakt is de samenwerking tussen boeren om muizenhaarden te voorkomen. 'De maatschappij is individualistischer geworden. Vroeger hielpen drie collega's mee met kuilen. Dat is niet meer zo. Het contact is veel minder.'

Het buitenland kijkt ondertussen belangstellend naar de integrale aanpak die in het rapport wordt aanbevolen. In maart heeft onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga overleg met buitenlandse onderzoekers in Duitsland en Frankrijk.

Daarnaast heeft Altenburg & Wymenga contact met de Rijksuniversiteit Groningen over onderzoek naar het voortplantingsgedrag van individuele muizen. Ze willen vooral kijken naar het bloed en het brein van de muis.
'Wat beweegt een individuele muis om zich zo snel voort te planten?' vraagt Eddy Wymenga zich af. 'Heeft dat te maken met het immuunsysteem of met bepaalde stoffen? Hierop willen wij graag een antwoord vinden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer