‘We zijn beiden teleurgesteld’

Het staken van de fusiebesprekingen tussen Van Nature en Best of Four is een teleurstelling voor beide partijen, maar ook voor anderen in de sector, zoals DPA, Federatie Vruchtgroenten Organisaties en LTO Glaskracht.

Koen van WijkDe telersverenigingen waren in de loop van 2015 na de aanzet van McKinsey een hoopgevend traject ingegaan, met de intentie om tot een eerste afzetbundeling te komen. In de finale liep de poging spaak. Niettemin kijken beide partijen positief terug op de constructieve gesprekken en zit de deur niet definitief dicht.
Bij een fusie moeten partijen wat autonomie inleveren, beseffen beide voorzitters. Dat is niet gelukt. ‘Vaak brengen fusies de gemaakte afspraken niet in praktijk. Wij willen voorkomen dat we het naar onze leden toe niet kunnen waarmaken’, zegt Aad Sonneveld, voorzitter van Van Nature.
Anderzijds is de Van Nature-voorzitter hoopvol over het tuinbouwbrede traject dat met de coalitie HOT is ingezet. ‘We kunnen nu beter even stoppen om dat traject niet in de wielen te rijden. We verwachten daar veel van’, zegt de teler/bestuurder, die namens de Federatie Vruchtgroente Organisaties is afgevaardigd in de coalitie HOT.
Jan Oosterom van Best of Four vindt het moeilijk om daar verwachtingen over uit te spreken. ‘Je kunt samen ook op andere terreinen winst boeken binnen de coalitie, zoals in de dossiers herstructurering en energie.’
De twee telersverenigingen verschillen in omzetgrootte niet zoveel, maar wel in assortiment. Best of Four heeft naast glasgroenten een groter aandeel vollegrondsgroenten en fruit in het pakket. Toch waren de verschillen in afzet niet onoverkomelijk, blijkt uit de reacties van de voorzitters.
Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland vindt het afketsen jammer, maar noemt de intentie tot afzetbundeling positief. Dutch Produce Assocation (DPA) vindt hetzelfde en wil het streven tot afzetbundeling promoten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer