Natuurlijke productie is het doel

‘Wagyu-dieren voor de fokkerij zijn amper te koop. Wij hebben embryo’s uit Australië en Nieuw-Zeeland gehaald.’ Dertig embryo’s leverden tien gezonde kalveren op. Om een kudde op te bouwen, werd pas in 2012 de eerste Wagyu geslacht.
Sinds 2010 zijn er ook Herefords op het bedrijf. De oudste Hereford-koe is 12 jaar. ‘Herefords hebben veel voordelen ten opzichte van andere vleesrassen. De Hereford is een sober ras, levert mooi vlees, is zelfredzaam en past goed in een natuurgebied met een schrale vegetatie. Omdat het vlees van Herefords minder exclusief is, passen ze mooi naast Wagyu’s.’
De kalveren blijven zeven tot acht maanden bij de moeder, afhankelijk van hoe snel de koe weer drachtig is. Zowel tussen de Wagyu’s als tussen de Here-fords loopt een volbloed dekstier. Tot nu toe kwamen alle Hereford- en alle Wagyu-kalveren via natuurlijke geboorte ter wereld, aldus Sonneveld.
‘Vooral de Wagyu’s kalven heel licht af. We blijven er niet bij, zowel de Herefords als de Wagyu’s redden zich alleen.’ Inmiddels zijn er vijftig Wagyu-dieren en honderd Hereford-dieren van kalf tot koe plus stieren op het bedrijf.
Karakteristiek voor oorspronkelijk Japanse Wagyu is de marmering, oftewel de dunne vetlaagjes tussen het vlees. Het vet geeft de specifieke smaak aan het vlees. Sonneveld probeert Wagyu’s te fokken met een hoge marmering en een redelijk tot groot karkas. Bij de Herefords is de fokkerij gericht op een goede bespiering met een goede vetbedekking.
Met de Wagyu’s koos Sonneveld voor iets bijzonders met marktpotentieel. ‘Gewoon rundvlees was er al genoeg. Wij wilden iets dat zich onderscheidt en dat anderen niet gemakkelijk kunnen kopiëren.’
Wagyu-runderen waren er al in Nederland, maar Sonneveld koos voor een eigen aanpak. ‘We wilden natuurlijke houderij met een gesloten bedrijfsvoering en het eindproduct rechtstreeks aan de uiteindelijke consument leveren. De dieren lopen hier van geboorte tot slacht ongeveer drie jaar op het bedrijf. Mensen kunnen de dieren tijdens hun leven zien, kunnen zien hoe ze worden gehouden, wat ze eten. Als ze het vlees kopen of eten,weten ze waar het vandaan komt. Dat creëert een gevoel bij het vlees.’

Natuurbeheer

Bij het bedrijf hoort 50 hectare eigen cultuurgrond en 10 hectare gepacht natuurland. Op 6 hectare na waar tarwe op wordt geteeld, bestaat alle land uit grasland. Alle grond is veen. In de zomer is het land meestal berijdbaar, in het najaar, de winter en het vroege voorjaar meestal niet. De bodem en de locatie maken het land ongeschikt voor intensief gebruik, maar wel geschikt voor natuurbeheer.
Als de bodem het toelaat, hebben de dieren van begin maart tot eind oktober weidegang. In de winterperiode krijgen ze in de stal graskuil van eigen bodem en een mineralenmix. Tijdens de afmestperiode krijgen ze geplette tarwe van eigen land.
Hereford-stieren worden op een leeftijd van 2,5 tot 3 jaar geslacht, Wagyu-stieren een half jaar ouder. Beide wegen geslacht 350 tot 400 kilo. Het vlees wordt onder andere via een webshop verkocht en aan slagers, horeca en in het eigen restaurant Bavette dat in 2014 werd gesitueerd in de voormalige koeienstal. In het restaurant wordt gewerkt met het concept Meat Market waarbij in een vitrine de gasten een eigen keuze maken qua soort rund, soort deel van het rund en wijze van bereiding.
In 1992 werd het karakteristieke woonhuis van de boerderij al verbouwd tot pannenkoekenrestaurant ‘t Sonnetje. Beide restaurants op hetzelfde erf worden geleid door Sonneveld zijn zus Maaike (28). Zij volgde de hogere hotelschool. Haar ouders werken zo nodig mee en dienen hen vooral van advies. Paul Sonneveld werkt regelmatig ‘s avonds in het restaurant, onder andere om uitleg te geven over het vlees.
Gemiddeld worden nu vier dieren per maand geslacht waarvan een derde Wagyu’s en twee derde Herefords. Het is de bedoeling om evenveel Wagyu’s als Herefords te slachten of zo mogelijk de huidige verhouding om te draaien en eventueel in totaal vijf dieren per maand te slachten, meer niet, aldus Sonneveld. ‘We willen een gesloten bedrijfsvoering houden en geen dieren aankopen om af te mesten. Natuurlijke productie blijft ons doel.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer