Verbod dreigt op imidacloprid

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) overweegt een verbod op imidacloprid in de glastuinbouw vanwege aanhoudende normoverschrijdingen in oppervlaktewater.

De bewindsman schrijft dat deze week in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is een rapport over de meetgegevens van imidacloprid in oppervlaktewater en de conclusies die het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) daaraan verbindt.

Van Dam is ontstemd omdat de normoverschrijdingen in oppervlaktewater door imidacloprid gemeten tussen 2010 en 2014 in glastuinbouwgebieden niet of nauwelijks afnemen. Dit in tegenstelling tot regio's met vooral boomteelt en bloembollen. Ook de zuiveringsplicht van 1 mei 2014 lijkt in de glastuinbouw niet het gewenste resultaat op te leveren. Volgens het Ctgb speelt hierbij een beperkte naleving mogelijk een rol.

Ultimatum

Van Dam stelt de glastuinbouw een ultimatum. Mochten genomen maatregelen onvoldoende resultaat opleveren, dan overweegt de staatssecretaris een gebruiksverbod. Bepalend zijn de monitoringsgegevens van de waterkwaliteit voor de periode na maart 2015. Die worden over enkele weken bekendgemaakt.

Milieuorganisaties dringen al langer aan op een algeheel verbod van neonicotinoïden vanwege de nadelige effecten op ecosystemen. Glastuinders gebruiken in glasgroenten en enkele siergewassen middelen op basis van imidacloprid, zoals Admire, voor de bestrijding van luizen, wantsen en cicaden.

Nico van Ruiten benadrukt namens LTO Glaskracht Nederland dat imidacloprid voor de geïntegreerde plaagbestrijding essentieel is. 'Het alternatief is een breedwerkend middel en dat verstoort het biologisch evenwicht in de kassen.'

Volgens Van Ruiten komt de aankondiging van Van Dam niet uit de lucht vallen. 'Wel is dit gebaseerd op gegevens van voor maart 2015. De gevolgen van recente beleidsmaatregelen zijn daarin nog niet meegenomen.' Naast de zuiveringsplicht geldt sinds augustus 2015 een gecontroleerde distributie. Afgifte van imidacloprid mag alleen als de afnemer aantoont dat hij op zijn bedrijf waterzuivering toepast.

Volgens Van Ruiten sluit de brief van Van Dam aan op de boodschap van LTO Glaskracht Nederland. 'Er mag niets meer fout gaan, anders schieten we als sector in onze eigen voet.'
Richting de politiek zal Van Ruiten blijven benadrukken dat een goed correctiemiddel belangrijk is voor duurzame gewasbescherming. 'Verder pleiten we onverminderd voor snelle toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer