Lidl+verrast+door+aantijging+Wakker+Dier
Nieuws
© Lidl

Lidl verrast door aantijging Wakker Dier

Lidl is verrast door het bericht van Wakker Dier dat de supermarktketen met de Ross 708 niet is omgeschakeld naar een langzamer groeiend kippenras. De discounter laat Wageningen UR deze aantijging onderzoeken.

De standaard kip die Lidl per 1 januari 2016 aanbiedt, voldoet aan alle punten zoals die zijn besproken tijdens overleg tussen het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), leveranciers, experts en andere supermarktketens.

'Daarnaast hebben de kippen ook daglicht in de stal. Onze leverancier staat volledig achter de keuzes die zijn gemaakt om aan alle eisen te voldoen', verzekert een woordvoerster.

1 ster Beter Leven

Lidl gaf september 2015 aan een diervriendelijker kipassortiment na te streven en zich volledig te richten op minimaal 1 ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

'Tot die tijd willen wij uiteraard ook graag voldoen aan de nieuwe kipstandaard', geeft de woordvoerster aan.

Volle overtuiging

De discounter heeft deze stap uit volle overtuiging samen met de leverancier gezet, laat het bedrijf weten.

'We zijn dan ook verbaasd nu blijkt dat Wakker Dier van mening is dat Lidl, vooral door de keuze voor het ras, niet volledig zou voldoen aan de afgesproken standaard.'

Standaard

Daarin wordt gesproken over de volgende punten: een langzamer groeiend ras, slachtleeftijd, maximale groei per dag, aantal dieren per vierkante meter en afleidingsmateriaal.

Om zeker te zijn dan deze standaard inderdaad wordt gehaald, vraagt Lidl aan Wageningen UR om onafhankelijk onderzoek. Dat start op korte termijn en de resultaten volgen over enkele maanden, meldt de woordvoerster.

'Dat onderzoek moet zijn gericht op de relatie tussen het ras en het welzijn en de leefomstandigheden waaronder onze kippen worden gehouden bij onze leverancier.'

Ander ras

Verder heeft Lidl haar leverancier gevraagd aan te geven op welke termijn de supermarktketen kan omschakelen naar een ander ras.

'Zodat we direct kunnen schakelen indien de uitkomst van het onderzoek dat vraagt', benadrukt de woordvoerster.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer