‘Toekomst pluimveehouderij is van ons’

Den Bosch - Leden van LTO-vakgroep Pluimveehouderij kwamen dinsdag bijeen in Den Bosch om te brainstormen over de toekomst van hun sector. ‘Alleen samen kunnen we bouwen aan een toekomstbestendige pluimveehouderij.’

Marieke VerbiesenDit was het moment om aan te schuiven. Leden die willen meedenken over de toekomst van de pluimveesector, konden tijdens de bijeenkomst in Den Bosch hun visie op voor hen belangrijke onderwerpen naar voren brengen.
Ruim 75 ZLTO-leden van LTO-vakgroep Pluimveehouderij schreven hun speerpunten op. De acht meest genoemde thema’s werden onderwerp van de discussierondes en zullen mede de basis vormen voor het opstellen van een toekomstvisie voor de sector.
Volgens voorzitter Hugo Bens van ZLTO-vakgroep Pluimveehouderij was deze opzet een bewuste keuze. ‘We willen draagvlak hebben voor de visie die we gaan schrijven. Alleen samen kunnen we bouwen aan een toekomstbestendige pluimveehouderij.’
Het was de eerste keer dat de vakgroep de leden op een actieve manier betrok bij het leggen van een basis voor de toekomst. De meesten gaven aan voordelen te zien bij een jaarlijkse samenkomst. Ook willen ze betrokken blijven bij het vervolg.
Frank Rooijakkers vindt het ‘supergoed’ dat alle leden betrokken worden. ‘Wanneer alle neuzen dezelfde kant op staan, is er meer draagvlak voor de toekomstvisie.’ Martijn Scherff is een van de vele leden die aangeven uit te kijken naar de uiteindelijke visie.
Tijdens de discussierondes werd uitvoerig gesproken over maatschappelijke acceptatie, productierechten, marktgestuurde concepten, een eerlijke verdeling in de keten, fair trade en collectieve belangenbehartiging.

Prikkelen

Voorafgaand aan de discussierondes probeerden drie sprekers de deelnemers te prikkelen. Dat deden ze ieder op hun eigen manier. Voorzitter Eric Hubers van LTO-vakgroep Pluimveehouderij benadrukte het belang van een pluimveevisie. ‘Een eigen visie kan als leidraad dienen richting beleidsontwikkelaars.’
Peter van Horne van het LEI schetste de economische situatie in de sector en vergeleek de marges in de keten. Ruud Zanders, eigenaar van het Pluimhuis, daagde de leden uit om out of the box te denken. Dat sloeg aan volgens Bens: ‘De vakgroep beschikt al na de eerste bijeenkomst over een schatkamer aan informatie waarop de visie zal worden gebouwd.’
Bens verwacht in de lente de leden een conceptvisie te kunnen voorleggen. In januari vinden eerst nog drie bijeenkomsten plaats waarin de overige leden van de LTO-vakgroep hun stem kunnen laten horen. Deze zijn in Barneveld, Groningen en Panningen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer