Betere prijs bedekte aardbeien

Hogere prijzen, betere arbeidsomstandigheden en ruimere teeltmogelijkheden zijn voor aardbeientelers redenen om meer te kiezen voor bedekte teelt.

Haijo DoddeUit gegevens van het CBS blijkt dat het areaal aardbeien in tunnels of onder glas vanaf 1998 bijna is verdubbeld. Afgelopen jaar werd ruim 350 hectare bedekt geteeld. Het areaal aardbeien in de vollegrond varieert de laatste tien jaar tussen 1.250 en 1.500 hectare. Van de 54 miljoen kilo Nederlandse aardbeien die in 2014 zijn geoogst, was maar liefst 29 miljoen kilo afkomstig uit teeltsystemen met een overkapping.
De tendens naar meer bedekte teelt van aardbeien is vooral prijsgedreven volgens voorzitter Mark van Aert van de landelijke gewasgroep Aardbei. ‘Prijsverschillen tussen aardbeien van de opengrond en aardbeien onder plastic of glas kunnen in regenachtige perioden oplopen tot 50 of 80 cent per pond.’
Van Aert sprak deze week over de ontwikkeling van de aardbeiensector tijdens de Aardbeiendag 2016 in Den Bosch. Hij vertelde dat in de handel afnemers vaker specifiek vragen om aardbeien uit de bedekte teelt.

Teeltverlenging

‘Ze zijn bereid een meerprijs te betalen voor een bepaalde kwaliteitsgarantie. Zeker als de omstandigheden ongunstig zijn, is een optimale kwaliteit bij aardbeien afkomstig van de opengrond lastig te realiseren.’
Naast kwaliteit heeft de teelt van aardbeien onder glas of in tunnels het voordeel van teeltverlenging, makkelijker werken en milieubesparing omdat meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen beter te doseren zijn. Wel zijn voor de bedekte teelt van aardbeien dezelfde regels te verwachten voor de opvang en zuivering van drainwater die ook gelden voor de glastuinbouw.
Volgens Van Aert vindt de uitbreiding van glas en plastic vooral plaats op bestaande teeltbedrijven. Nadeel vindt hij dat de mogelijkheden voor de bedekte teelt sterk verschillen per gemeente. ‘Bij ons in Zundert denkt de gemeente goed mee met de ondernemers die willen investeren in overkappingen. Collega’s in een gemeente verderop hebben te maken met meer beperkingen. Dat geeft scheve verhoudingen in de sector.’
Gerard Beentjes, projectleider tuinbouw bij provincie Noord-Brabant, erkent dat gemeenten de eindverantwoording hebben bij de regelgeving voor teeltondersteunende voorzieningen. Het maximale areaal voor deze voorzieningen varieert in Noord-Brabant per gemeente van 5.000 vierkante meter tot 3 hectare per bedrijf.
‘De invoering van de Omgevingswet in 2018 kan een aanknopingspunt zijn om de regels meer gelijk te trekken’, aldus Beentjes.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer