Biologische aardappelen in proef 43 ton per hectare

Aardappelen in een Belgische rassenproef voor biologische teelt kwamen uit op een marktbare opbrengst van gemiddeld 43 ton per hectare. Het seizoen 2015 verliep erg droog, relatief warm en zo goed als vrij van plaagdruk. Onder deze omstandigheden toonden de rassen Biogold en Frieslander zich robuust.

1Hoe zag de rassenproef eruit?

De proef van Inagro in het Belgische Beitem was op een zandleembodem. Het ging om zestien rassen in vier herhalingen. Er werd bemest met 30 ton biologische runderstalmest per hectare. Alle pootgoed werd voorgekiemd. Op 20 april werd geplant op 33 centimeter in de rij en een rijafstand van 75 centimeter.

2En de verzorging?

De onkruidbestrijding gebeurde volledig mechanisch, voor en tijdens de opkomst, met een wiedeg. Er werd in drie keer aangeaard. Om de plaagtolerantie goed in beeld te krijgen, werd geen gewasbescherming uitgevoerd.

3Had de droogte effect op de proef?

Een paar rassen leden onder de droogte, maar verder was de kwaliteit in het algemeen goed. Door de combinatie van droogte en warmte begin juli konden enkele vroege rassen waarschijnlijk onvoldoende uitgroeien. Om doorwas en extreme droogte te voorkomen, werd op 3 juli en 14 juli beregend.

4De opbrengsten waren goed?

De rassen behaalden marktbare opbrengsten van 28 tot 57 ton per hectare. Het gemiddelde kwam uit op 43 ton per hectare. Er werd op 18 september gerooid.
Door de droogte en warmte in juli rijpten enkele vroege rassen waarschijnlijk versneld af. Avanti, Laperla en in mindere mate TW 07-807 (35 à 45 ton per hectare) bleven te laag steken in onderwatergewicht.
De vroege rassen Biogold en Frieslander toonden zich robuuster. Bij een opbrengst van zo'n 30 ton per hectare haalden ze een goed onderwatergewicht.

5Valt er iets te zeggen over de rassen?

Bij de halfvroege en halflate rassen is Alouette een plaagresistente tafelaardappel. Raja is matig plaaggevoelig. Toluca voldoet, maar van dit ras is in de toekomst geen pootgoed meer te krijgen.
Bionica is sterk tegen plaag en kwaliteitsvol, maar is minder gewild om zijn witte vlees. Vitabella is te beperkt in opbrengst. Cammeo heeft een hoog opbrengstpotentieel.
Bij de late rassen behaalde Agria een goede opbrengst. Het ras is echter plaaggevoelig, net als Almonda en Miss Malina. Van Noblesse en Bettina was de plaaggevoeligheid nog niet te bepalen. Carolus combineert plaagresistentie met een goed opbrengstpotentieel. Connect en VOS 2006-001-001zijn sterk in het veld.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    50 %
Meer weer