Werken in de natuur zonder prikkels

Vrijwel wekelijks doet een groepje bewoners uit de zorginstelling de Oranjeborg in Epe het onderhoud van de heide en de bossen op het terrein van het Huis op de Bergen van SBNL.

De mannen wonen permanent in de Oranjeborg. ‘Als ze hier zitten, blijven ze hier’, vertelt Ewald van den Brink van de zorginstelling. Daar verblijven ze ook het grootste deel van de week. Ze gaan er alleen op uit voor een dagbesteding en af en toe voor verlof.
Die dagbesteding bestaat voor een belangrijk deel uit groenonderhoud. Ze doen dat onder andere bij een hotel, bij enkele particulieren, bij voormalig dierenpark De Wissel in Epe, dat nu leeg staat, en bij het Huis op de Bergen. Daarnaast doen ze soms andere klussen, zoals schilderwerk.

Prunus uittrekken

Vrijwel wekelijks rijdt een groep van maximaal 8 ‘jongens’
naar het Huis op de Bergen, als het weer het toelaat. Een belangrijk deel van het werk bestaat uit het trekken van jonge vliegdennen en het opschot van de prunus op de heide en het in het bosgedeelte ook het prunus afzetten en op rillen leggen aan de buitenkant.
Van den Brink is zeer te spreken over de mogelijkheid voor de bewoners van de Oranjeborg om te werken op het terrein van het Huis op de Bergen. ‘Het is een goede plek, met weinig prikkels. Dat laatste is heel belangrijk. We zoeken locaties waar zo min mogelijk prikkels zijn.’
De groep gaat er elke week wel een keer aan het werk. Van den Brink: ‘We proberen daar zo veel mogelijk continuïteit in te brengen. Als het weer het toelaat gaan we erheen.’

Foto: Oranjeborg

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer