Nieuwbouw en bedrijfsomvang

Rombou zat onlangs met een ondernemer bij de rechtbank. De reden was dat buren van de ondernemer bezwaren hadden tegen de bouw van een schuur.

Leo van PeltDe buren waren van mening dat de schuur met name gebruikt zou gaan worden voor het loonbedrijf. Het loonbedrijf was echter met de bedrijfsgebouwen op vele kilometers afstand in een andere plaats gevestigd. Desondanks waren zij het niet eens met de bouw van de schuur. Vervolgens hadden zij ergens gehoord en gelezen dat een agrarisch bedrijf volwaardig moest zijn om te mogen bouwen.
Dit klopt deels. De noodzaak van volwaardigheid van een agrarisch bedrijf moet dan wel met zo veel woorden in het bestemmingsplan zijn vastgelegd. In het betreffende bestemmingsplan was echter niets opgenomen omtrent de bedrijfsomvang van een agrarisch bedrijf. Het bestemmingsplan gaf alleen aan dat gebouwd mag worden ten behoeve van een agrarisch bedrijf. Hoewel klein van omvang wordt hieraan, ook volgens de gemeente, voldaan. De uitspraak van de rechtbank volgt nog.
Volwaardigheid of bedrijfsomvang van een bedrijf wordt overigens tegenwoordig berekend met de economisch norm ‘standaard opbrengst (SO)’. Hierbij wordt gekeken naar het bedrijfstype, de oppervlakte van de geteelde gewassen en de aantallen dieren per diersoort. Vroeger werden berekeningen gemaakt volgens de Standaardbedrijfseenheden (Sbe) of Nederlands grootte eenheden (Nge).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer