Druk op supermarkten geeft Vion-concept impuls

Vion claimt het probleem rond de vierkantsverwaarding van duurzamer varkensvlees te hebben getackeld. Albert Heijn is bereid om de gehele keten van varkenshouder tot winkel te integreren voor het volledige assortiment varkensvlees. Bij Vion is men dolblij met de deal, en gebruikt termen als ‘baanbrekend’, ‘doorbraak’ en ‘historische dag’.
Good Farming Star is vraaggestuurd ingericht. Een enorme ommezwaai in de bedrijfsvoering van de varkenshouder. De supermarkt bepaalt in welke week hoeveel vlees nodig is. Vion en ruim 150 boeren stemmen daarop hun productie af. Supermarkten waren al bereid om innig samen te werken in vers vlees, maar doen dat nu ook in vleeswaren, waardoor vrijwel het gehele varken ‘bruikbaar’ wordt. Exact het zetje dat concepten als GFS nodig hebben.
Albert Heijn voelt zich tot deze keuze gedwongen door het negatievere klimaat omtrent vleesconsumptie. De grootste supermarkt herkent dat klanten zorgen hebben over betrouwbaarheid, veiligheid, gezondheid en herkomst van vlees. Als eerste retailer geeft AH de halsstarrige weigering op om intensief en exclusief samen te werken met een grote groep varkenshouders. De sector roept en smeekt hier al jaren om.
De omschakeling van AH is een overwinning voor veel partijen in de keten. Voor de ngo’s die de druk hebben opgevoerd om retailers hiertoe te dwingen, maar met name voor varkenshouders en Vion. Beide partijen bouwen aan een beter verdienmodel.
Voor Vion is de deal van immens belang. De slachterij wordt een meer vraaggestuurd opererend bedrijf. Niet het aanbod van varkenshouders, maar de vraag van afnemers als supermarkten is bepalend. Deze afspraak met AH bewijst dat die strategie, waarvoor diverse ervaren retailmanagers aan boord kwamen, vruchten begint af te werpen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer