Ademhalingstest voor tweeduizend koeien

Wageningen UR (WUR) en Lely starten op zeer korte termijn een ademhalingstest bij tweeduizend koeien op melkrobotbedrijven. Doel is de methaanuitstoot beter te meten.

Ademhalingstest+voor+tweeduizend+koeien
© Nieuwe Oogst

Methaanuitstoot door koeien gebeurt grotendeels door de bek. Door sensoren in melkrobots te hangen, is de uitstoot goed te meten. WUR en Lely deden onlangs een test op een bedrijf met een melkrobot.

De ademhalingstest blijft drie weken op een bedrijf in werking. 'Dat is lang genoeg om voldoende informatie te verzamelen', vertelde fokkerijprofessor Johan van Arendonk van Wageningen UR vandaag op een fokkerijsymposium in Heerenveen, georganiseerd door het Nordwin-college.

Convenant

De Nederlandse melkveesector heeft in convenant Schoon en Zuinig het vizier gezet op 30 procent minder methaanemissie in 2020. Fokkerij en voeraanpassingen kunnen hier een rol inspelen. Deze proef moet daar meer duidelijkheid in verschaffen.

Van Arendonk: 'Ik schat dat we tussen de 2,5 en 5 jaar nodig hebben om met deze input ook echt iets in de fokkerijschatting te kunnen'.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer