‘Met Hatch-Carpet drogen kuikens snel op’

Op het bedrijf van vleeskuikenhouders Rob en Egbert Wingens uit Schaik (NB) wordt het Home Hatching-systeem op het volledige bedrijf toegepast. De gebroeders Wingens hebben het systeem ontwikkeld samen met het bedrijf Pe-Da en Van Lanen.

De meest recente ontwikkeling van Home Hatching betreft de Hatch-Carpet. Dat is een mobiele vloerverwarmingsmat met een breedte van 1,20 meter en een lengte van 25 meter.
De mat is speciaal ontwikkeld voor bedrijven die gebruik willen maken van hun eigen kachelsysteem, maar waar de vloertemperatuur van lager dan 35 graden onder de eieren een probleem is.
Op de mat kunnen in hordragers 6.000 broedeieren worden geplaatst. Voordeel van de Hatch-Carpet is dat de net uit het ei gekomen kuikens snel opdrogen. Bij de Hatch-Carpet wordt een trafo geleverd voor het traploos instellen van de juiste temperatuur. ‘Je kunt de Hatch-Carpet vergelijken met een elektrische deken. Hij is geheel verpakt in glad en makkelijk te reinigen zeil van zo’n 15 millimeter dikte’, legt Rob Wingens uit.
In de stal met de Hatch-Carpets werkt Wingens met gangbare heteluchtkanonnen. In een andere stal werkt hij met gasgestookte infraroodkachels met een standaard lengte van 15 meter en een gesloten verbranding. Beide warmtebronnen passen bij Home Hatching.

Temperatuurbeheersing

Het Home Hatching-systeem is gericht op temperatuurbeheersing van de eieren en de vloer. Onder de infraroodkachels komen twee rijen uit RVS vervaardigde hordragers waarop standaard broedeilades worden geplaatst. Elke infraroodkachel biedt plaats aan 7.000 broedeieren.
Belangrijkste voordeel van Home Hatching is net als bij de andere voorbroedsystemen dat de kuikens gelijk kunnen eten en drinken wanneer ze uit het ei komen. Dat komt de werking van de darm ten goede.
Andere voordelen van het systeem noemt Wingens: minder stress bij de kuikens, een gezonder en vitaler kuiken, geen of weinig gebruik van antibiotica, minder uitval, betere VC, betere uniformiteit en minder voetzoolproblemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer