Dektijd

Dektijd
© NO

Als schapenhouder leef je nog sterk met de seizoenen. Dat geldt voor een groot deel van de agrarische sector, maar in sommige takken is dat minder geworden. Denk aan de varkenshouderij en het pluimvee.
De doorsnee schapenhouder heeft dus lammetjes in maart, verkoopt ze in de zomer en de herfst en maakt de schapen weer drachtig in oktober. Zo is de cirkel weer rond.
Gevolg hiervan is dat de schapen nu weer drachtig gemaakt zijn. Acht rammen zijn hier druk mee geweest. Geweest, want in krap drie weken hadden ze alle schapen bij ons gedekt, zo’n 280 stuks. Na die drie weken zijn de rammen er nog ruim twee weken bij gebleven, maar er kwamen slechts vijf ooien niet-drachtig terug.
Deze manier van werken is door de natuur ingegeven. Je kunt hiervan afwijken, maar bij veel schapenrassen moet je kunstgrepen uithalen om ze op afwijkende tijdstippen drachtig te krijgen.
De gemiddelde schapenhouder doet dit niet. Dat is ook ingegeven door het feit dat deze traditionele manier van werken goedkoper is en minder schuurruimte vergt. Gewoon de lammetjes in het voorjaar lekker naar buiten doen en profiteren van het voorjaarsgras dus. Ook goed voor het imago, want dieren in de wei is wat de gemiddelde burger, en zeker de toerist, graag ziet. Daar hoeft geen premie tegenover te staan.
Nadeel is wel dat het aanbod van lamsvlees over het jaar heen niet gelijkmatig verdeeld is. Dat kun je als een nadeel zien, maar ook als een gegeven. Immers producten als haring, asperges, boerenkool en aardbeien kennen ook zo hun seizoenen.
Bij ons op het erf is het een en ander veranderd de laatste tijd. Zoals ik al wel eens in deze column verteld heb, stonden er bij ons op de camping een aantal grote Boerenbedtenten die we verhuurden. Dit hebben we zo’n vier seizoenen gedaan, maar afgelopen zomer hebben we besloten hiermee te stoppen. Niet omdat het geen succes was. We hadden een hoge bezetting en daardoor was het financieel zeker een succes, maar omdat het een te grote druk legde op ons sociale leven.
Twee dagen in de week stonden het hele seizoen, van eind maart tot eind oktober, in het teken van gasten uitzwaaien, tenten schoonmaken en nieuwe gasten ontvangen. Daar bleef het niet bij. De gasten vragen veel aandacht en dat vreet ook energie. Even weg is er dan niet bij en dat breekt je soms op.
Wat niet wil zeggen dat we stoppen met toerisme. De camping wordt deze winter heringericht voor het plaatsen van tenten en caravans, want we pakken het kamperen bij de boer weer op.

Carlo Veeger

Bekijk meer over:

Lees ook

Dektijd
Dektijd 08-12-2015

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer