Aandeel duurzaam eiwit groeit gestaag

Duurzame alternatieven voor de import van Zuid-Amerikaanse soja zijn nog onvoldoende rendabel. Dat gaat de komende jaren veranderen, alleen niet snel genoeg om in 10 jaar de Zuid-Amerikaanse soja volledig te vervangen door eiwitbronnen uit Europa.

Dit concludeert ABN Amro in het rapport 'Alternatieven voor de Zuid-Amerikaanse soja-import: de kansen en beperkingen'.Om te komen tot een maximale vervanging, is het nodig te kijken naar een mix van alternatieven.

Alternatieven

ABN Amro verwacht dat door innovatie van verwerkingsprocessen en vooral veredeling van eiwitrijke gewassen het aantal alternatieven voor importsoja groeit. Zo kunnen bestaande voedergewassen, zoals Europese soja en erwten, door veredeling aantrekkelijker worden.

De bankt verwacht ook groei vanuit restproducten uit oliewinning uit raapzaad en zonnepitten. Beide producten zijn eiwitrijk en economisch interessant. De verwerking kan echter beter, zodat een product ontstaat met een hoger eiwitgehalte en/of betere verteerbaarheid.

Europese akkerbouw

Verder is de teelt van soja, erwten, bonen, lupinen en gras in de Europese akkerbouw een mogelijkheid. Dat geldt ook voor teelt van eendenkroos, algen, wier en insecten buiten de reguliere akkerbouw.

Dit vraagt nog wel verbetering van (drogings)technologie nodig en een verandering in de manier van het voeren van dieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer