Fosfaatrechten langer ongewis

Melkveehouders krijgen dit jaar nog geen duidelijkheid over de invoering van fosfaatrechten. Het overleg hierover tussen staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) en de sector is uitgesteld. Niet eerder dan in januari komen de bestuurders bij elkaar.

Mike SchellartDie boodschap kreeg de LTO-vakgroep Melkveehouderij deze week van het ministerie van Economische Zaken te horen. Reden hiervoor is onder meer het vertrek van Sharon Dijksma en de aanstelling van Martijn van Dam als staatssecretaris.
‘Dat is fors balen’, zegt vakgroepvoorzitter Kees Romijn. ‘Geen beslissing of een uitgestelde beslissing is de slechtste beslissing die we kunnen hebben. De onzekerheid duurt voort, dat is slecht voor een ondernemer.’
Het overleg met Van Dam stond eerst gepland in december om nog voor het kerstreces duidelijkheid te krijgen. ‘Dit is opnieuw uitstel waar een melkveehouder helemaal niets aan heeft. De onduidelijkheid duurt veel te lang’, stelt Romijn. ‘Dat kan niet bij een onderwerp als de introductie van fosfaatrechten. Dat grijpt in op de bedrijfsvoering en daar moet je als overheid duidelijkheid over geven. Ondernemers moeten weten waar ze aan toe zijn. De brief van Dijksma van 2 juli waarin ze de invoering van fosfaatrechten presenteert, is al weer vijf maanden geleden.’
Vooralsnog worden fosfaatrechten op 1 januari met terugwerkende kracht ingevoerd. Koeien die er na 2 juli zijn bijgekomen, zijn in elk geval voor rekening en risico van de boer, zei Van Dam deze week in de Tweede Kamer. Dat zijn er al meer dan 45.000.
Hij gaf aan dat het afromen van fosfaatrechten noodzakelijk is. ‘Het is een complexe puzzel die tijd kost, er liggen lastige dilemma’s op tafel. Ik wil dat uitwerken met de sector en daar nu niet op vooruitlopen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer