Spin-off energiebesparing nodig

Utrecht - Het project ‘Utrechtse melkveehouderij Energieneutraal’ kan bijna van start. Om te beginnen worden drie voorbeeldbedrijven gezocht waar zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen worden toegepast en gemonitord.

Koen van WijkHet project Energieneutrale melkveehouderij wordt gedragen door de gebiedscommissie Utrecht-West en gebiedscoöperatie O-gen in Oost-Utrecht. Voor de uitvoering liggen twee aanvragen klaar voor budget.
Het opzetten van drie voorbeeldbedrijven die actief bezig gaan om in stappen energieneutraal te worden is het eerste belangrijke project. LTO Noord doet hiervoor een fondsaanvraag. De voorbeeldondernemers worden vanaf 2016 vijf jaar lang gevolgd.
‘We beginnen met bekende, haalbare maatregelen. Daarnaast kijken we naar de opwekking van duurzame energie’, vertelt projectbegeleider Greet Ruitenberg.
‘We willen bedrijven in verschillende regio’s. Andere veehouders kunnen hier terecht om zich te laten informeren en inspireren.’
Op zo’n voorbeeldbedrijf wordt in beeld gebracht welke stappen een ondernemer moet zetten voor energiebesparing. ‘We willen alle voors en tegens in kaart brengen’, legt Ruitenberg uit. ‘Door zoveel mogelijk toe te passen en de resultaten te meten kun je verwachtingen vergelijken met de realiteit.’
De begeleiding komt voor rekening van het project, maar investeringen die zich snel terug verdienen voor de melkveehouders zelf. Voor investeringen op langere termijn komt budget beschikbaar.

Voersysteem

De inzet van Utrechtse melkveehouderij Energieneutraal is dat in 2020 één op de vijf Utrechtse melkveehouders zelf kan voorzien in de eigen elektriciteitsbehoefte en één op de twee melkveehouders in staat is de helft van de eigen energiebehoefte te produceren. Daarnaast moeten zeker dertig bedrijven tegen die tijd in staat zijn minstens 30 procent te besparen op het dieselverbruik ten opzichte van 2014.
‘Dat willen we bereiken via een spin-off van de voorbeeldbedrijven. Het gaat niet om innovatie, maar om uitrol van bestaande maatregelen’, vertelt LTO Noord-bestuurder Pieter van der Grift, lid van de stuurgroep.
Een voorbeeld is overstappen naar een automatisch voersysteem, stelt hij. De elektriciteit daarvoor is met zonne-energie op te wekken. Daarmee is diesel uit te sparen. ‘Dieselbesparing is een van de speerpunten. Daarin is nog veel te winnen. We overwegen ook de ontwikkeling van een dieselscan, waarmee boeren hun dieselgebruik kunnen monitoren’, aldus Van der Grift.

Weer

 • Donderdag
  11° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
Meer weer